An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Russland og Asia slakter børsene

Verdensbørsene opplevde en ny runde kraftige fall i går, og Bloombergs Europa-indeks falt over 4 prosent.

11. september 1998 - 07.56

Dow Jones-indeksen falt natt til i går 2 prosent, og lå ved 18-tiden i går ned 2,8 prosent. Frykten for redusert vekst i vesten har spredd seg pånytt, og flere analytikere nedjusterer estimatene for å ta høyde for de stadige problemene i Russland og Asia. Da hjelper det ikke engang at det ser ut til å gå mot en løsning i Moskva, etter at president Boris Jeltsin har lansert Primakov som sin nye kandidat etter Chernomyrdin. Med slike internasjonale forhold hjalp det ikke at fundamentale norske faktorer pekte opp, og totalindeksen endte ned 3,7 prosent til 959,65 poeng på lavt volum. Den norske konsumprisindeksen avfeier enhver påstand om kjøpefest, og falt sist måned 0,3 prosent. På årsbasis ligger indeksen på bare 2,1 prosent. Samtidig steg oljeprisen etter at amerikanske lagertall viste nedgang i både råolje- og bensinlagrene, og Brent spot ble i går ettermiddag handlet opp 39 cent til 12,55 dollar pr. fat. Likevel klarte hverken KPI-tall eller oljepris å lette valutatrykket, og kronen svekket seg vesentlig til 110,60 mot ECU-kurven. Korte renter spratt videre opp, mens bare de lange rentepapirene tok vel imot de fundamentale nyhetene. Fallene i det norske aksjemarkedet ble ledet av de store børslokomotivene, og OBX-indeksen endte ned hele 4,6 prosent. Norsk Hydro falt 19 kroner til 287 kroner, og også Saga justerte ned - til tross for at Statoil melder om økt utvinning fra Gullfaks-feltet, der de to børsselskapene har eierandeler. Ellers falt både Kværner, NCL, Norske Skog og Orkla kraftig tilbake, uten at det er spesifikke nyheter som har ødelagt. Selv om hele markedet falt, gikk det verst for finans- og IT-indeksen. I utlandet nedgraderes flere av de største bankene, og kursfallene sprer seg til Norge. I tillegg fikk DnB en smekk fra rating-selskapet Standard & Poor's, som en kombinasjon av lån til shippingnæringen og en generelt svak norsk økonomi. Multippel-selskapene i IT-bransjen slaktes hardt, og Tandberg Data falt kraftig tilbake etter onsdagens opptur. Merkantildata endte ned 5 kroner til 66,50 kroner og NetCom falt tilbake under 200-grensen. Også de fleste offshoreselskapene raste - tross bedringen i oljeprisen. Helkopterservice ble dagens mest omsatte aksje, etter at to poster på tilsammen 120 millioner kroner byttet hender. Kjøperen er sannsynligvis Storebrand, som i går flagget en eierandel på 12,6 prosent.Dow Jones-indeksen falt natt til i går 2 prosent, og lå ved 18-tiden i går ned 2,8 prosent. Frykten for redusert vekst i vesten har spredd seg pånytt, og flere analytikere nedjusterer estimatene for å ta høyde for de stadige problemene i Russland og Asia. Da hjelper det ikke engang at det ser ut til å gå mot en løsning i Moskva, etter at president Boris Jeltsin har lansert Primakov som sin nye kandidat etter Chernomyrdin. Med slike internasjonale forhold hjalp det ikke at fundamentale norske faktorer pekte opp, og totalindeksen endte ned 3,7 prosent til 959,65 poeng på lavt volum. Den norske konsumprisindeksen avfeier enhver påstand om kjøpefest, og falt sist måned 0,3 prosent. På årsbasis ligger indeksen på bare 2,1 prosent. Samtidig steg oljeprisen etter at amerikanske lagertall viste nedgang i både råolje- og bensinlagrene, og Brent spot ble i går ettermiddag handlet opp 39 cent til 12,55 dollar pr. fat. Likevel klarte hverken KPI-tall eller oljepris å lette valutatrykket, og kronen svekket seg vesentlig til 110,60 mot ECU-kurven. Korte renter spratt videre opp, mens bare de lange rentepapirene tok vel imot de fundamentale nyhetene. Fallene i det norske aksjemarkedet ble ledet av de store børslokomotivene, og OBX-indeksen endte ned hele 4,6 prosent. Norsk Hydro falt 19 kroner til 287 kroner, og også Saga justerte ned - til tross for at Statoil melder om økt utvinning fra Gullfaks-feltet, der de to børsselskapene har eierandeler. Ellers falt både Kværner, NCL, Norske Skog og Orkla kraftig tilbake, uten at det er spesifikke nyheter som har ødelagt. Selv om hele markedet falt, gikk det verst for finans- og IT-indeksen. I utlandet nedgraderes flere av de største bankene, og kursfallene sprer seg til Norge. I tillegg fikk DnB en smekk fra rating-selskapet Standard & Poor's, som en kombinasjon av lån til shippingnæringen og en generelt svak norsk økonomi. Multippel-selskapene i IT-bransjen slaktes hardt, og Tandberg Data falt kraftig tilbake etter onsdagens opptur. Merkantildata endte ned 5 kroner til 66,50 kroner og NetCom falt tilbake under 200-grensen. Også de fleste offshoreselskapene raste - tross bedringen i oljeprisen. Helkopterservice ble dagens mest omsatte aksje, etter at to poster på tilsammen 120 millioner kroner byttet hender. Kjøperen er sannsynligvis Storebrand, som i går flagget en eierandel på 12,6 prosent.