Børs og finans

Fusjonsbølge over norsk næringsliv

Fusjons- og oppkjøpbølgen flommer over norsk næringsliv.

31. mars 1999 - 08.51
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Bare i løpet av det siste halvåret har det vært minst 20 fusjons- og 25 oppkjøpsforsøk på Oslo Børs. Meglerhusene har gått fra å hente inn penger i emisjoner til å blir de reneste ekteskapsbyråene for veksthungrige toppsjefer. Bare i løpet av det siste halvåret har det vært minst 20 fusjons- og 25 oppkjøpsforsøk på Oslo Børs. Meglerhusene har gått fra å hente inn penger i emisjoner til å blir de reneste ekteskapsbyråene for veksthungrige toppsjefer.

Finansavisen har gjennomgått fusjons- og oppkjøpsaktiviteten på og rundt Oslo Børs i løpet av det siste halvåret. Resultatet viser en voldsom fusjons- og oppkjøpsbølge som skyller over norsk næringsliv. I gjennomsnitt gjøres det nå et fusjons- eller oppkjøpsforsøk annenhver dag. Finansavisen har gjennomgått fusjons- og oppkjøpsaktiviteten på og rundt Oslo Børs i løpet av det siste halvåret. Resultatet viser en voldsom fusjons- og oppkjøpsbølge som skyller over norsk næringsliv. I gjennomsnitt gjøres det nå et fusjons- eller oppkjøpsforsøk annenhver dag.

I realiteten kommer fusjons- og oppkjøpsforsøkene enda oftere i det arbeidet knyttet til årsregnskapene la en naturlig demper på aktiviteten, spesielt i slutten av desember og hele januar. I realiteten kommer fusjons- og oppkjøpsforsøkene enda oftere i det arbeidet knyttet til årsregnskapene la en naturlig demper på aktiviteten, spesielt i slutten av desember og hele januar.

Bare i løpet den siste måneden har det haglet med fusjons- og oppkjøpsforsøk blant de børsnoterte selskapene. De børsnoterte selskapene er imidlertid langtfra alene om å slå seg sammen. I går ble den største fusjonen av dem alle presentert - nemlig den mellom Telenor og Telia. Bare i løpet den siste måneden har det haglet med fusjons- og oppkjøpsforsøk blant de børsnoterte selskapene. De børsnoterte selskapene er imidlertid langtfra alene om å slå seg sammen. I går ble den største fusjonen av dem alle presentert - nemlig den mellom Telenor og Telia.

Giftekniver Giftekniver

Finansavisen varslet allerede i fjor høst den bølgen av fusjoner og oppkjøp som måtte komme. Kombinasjonen av store finansielle muskler og stor forskjell mellom selskapers strategiske verdi og den finansielle prisen i aksjemarkedet måtte lokke frem strukturendringene. Finansavisen varslet allerede i fjor høst den bølgen av fusjoner og oppkjøp som måtte komme. Kombinasjonen av store finansielle muskler og stor forskjell mellom selskapers strategiske verdi og den finansielle prisen i aksjemarkedet måtte lokke frem strukturendringene.

Og meglerhusene har ikke latt seg be to ganger etter at raset i aksjemarkedet i fjor høst satt en effektiv stopper for emisjonsaktiviteten. Betydelige ressurser er flyttet over fra emisjonsjobbing til arbeid for å få til fusjoner og oppkjøp i meglerhusenes corporate-avdelinger. Og meglerhusene har ikke latt seg be to ganger etter at raset i aksjemarkedet i fjor høst satt en effektiv stopper for emisjonsaktiviteten. Betydelige ressurser er flyttet over fra emisjonsjobbing til arbeid for å få til fusjoner og oppkjøp i meglerhusenes corporate-avdelinger.

Finansavisen gjorde en undersøkelse tidlig i desember i fjor som viste en kraftig økning i ressursinnsatsen innen fusjoner og oppkjøp. Mens ressursinnsatsen ett år tidligere var 60 prosent på emisjoner og 40 prosent på fusjoner og oppkjøp, var innsatsen nå bare 20 prosent på emisjoner og 80 prosent på fusjoner og oppkjøp. Finansavisen gjorde en undersøkelse tidlig i desember i fjor som viste en kraftig økning i ressursinnsatsen innen fusjoner og oppkjøp. Mens ressursinnsatsen ett år tidligere var 60 prosent på emisjoner og 40 prosent på fusjoner og oppkjøp, var innsatsen nå bare 20 prosent på emisjoner og 80 prosent på fusjoner og oppkjøp.

Flest små Flest små

Det er liten tvil om at det hittil har vært mest mindre selskaper som har blitt gjenstand for oppkjøp. Noen store trekk har imidlertid også vært gjort. Helt i slutten av oktober i fjor fremmet Handelsbanken et bud på Fokus Bank. Det tok imidlertid ikke mer enn to uker før Den Danske Bank med list klarte å feie Handelsbanken av banen og nå ser ut til å få kloa i Fokus Bank. Det er liten tvil om at det hittil har vært mest mindre selskaper som har blitt gjenstand for oppkjøp. Noen store trekk har imidlertid også vært gjort. Helt i slutten av oktober i fjor fremmet Handelsbanken et bud på Fokus Bank. Det tok imidlertid ikke mer enn to uker før Den Danske Bank med list klarte å feie Handelsbanken av banen og nå ser ut til å få kloa i Fokus Bank.

Av store oppkjøp i år må Vickers' kjøp av Ulstein nevnes, sammen med Industri Kapitals kjøp av Kongsberg Automotive og Storebrands kjøp av Finansbanken. Merkantildata-sjef Tom Adolfsen har vært på kjøper'n i lang tid og er det fortsatt. Av store oppkjøp i år må Vickers' kjøp av Ulstein nevnes, sammen med Industri Kapitals kjøp av Kongsberg Automotive og Storebrands kjøp av Finansbanken. Merkantildata-sjef Tom Adolfsen har vært på kjøper'n i lang tid og er det fortsatt.

De største og viktigste fusjonene er foreslått nå nylig. Det gjelder DnB og Postbanken som nylig inngikk giftemål. Like før hadde Åge Korsvold giftet bort sin skadeforsikringsvirksomhet til et nytt stort skadeselskap som i tillegg omfatter skadedelen av svenske Skandia. De største og viktigste fusjonene er foreslått nå nylig. Det gjelder DnB og Postbanken som nylig inngikk giftemål. Like før hadde Åge Korsvold giftet bort sin skadeforsikringsvirksomhet til et nytt stort skadeselskap som i tillegg omfatter skadedelen av svenske Skandia.

På langt nær alle frierne får ja til svar, men fortstatt arbeider meglerhusene på spreng for å finne nye gifteklare selskaper. Og er de ikke gifteklare, så skal de bli det. På langt nær alle frierne får ja til svar, men fortstatt arbeider meglerhusene på spreng for å finne nye gifteklare selskaper. Og er de ikke gifteklare, så skal de bli det.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.