Børs og finans

Shipping-gigant erklært konkurs

Konteiner-giganten Hanjin Shipping er offisielt erklært konkurs, et halvt år etter at kreditorene avslo å redde det gjeldstyngede sørkoreanske selskapet.

Artikkel av: NTB
17. februar 2017 - 10.55

- Vi vil forsøke å sørge for at konkursprosessen vil gjøre selskapet i stand til å tilbakebetale gjeld til alle kreditorer, heter det i en uttalelse fra en domstol i Sør-Korea fredag.

Kjennelsen betyr at Hanjin formelt er ved veis ende. Selskapet søkte om konkursbeskyttelse i august i fjor, da det ble klart at gjelden på 5,4 milliarder dollar ikke kunne betjenes.

Kort tid senere ble Hanjins skip nektet tillatelse til å losse varer i USA, Kina og flere andre land. Varer til en verdi av over hundre milliarder kroner fløt rundt på havet uten mulighet for lossing.

Hanjins fartøyer ble omtalt som "spøkelsesskip", og mannskapene på flere av dem varslet at de risikerte å gå tomme for mat og drikkevann.

Etter en stund ble den akutte krisen løst, og skipene fikk gå til land. Nå skal selskapets eiendeler selges, i håp om å tilbakebetale deler av gjelda.

Hanjin er det største konteiner-selskapet som noen gang har gått konkurs. Den sørkoreanske giganten var tidligere blant verdens ti største shippingselskaper.

Bakgrunnen for konkursen er problemer som har preget shippingnæringen helt siden finanskrisen i 2008. Økonomiske problemer i Kina har begrenset handelen, og større skip har bidratt til overkapasitet.