An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Blytung dag på Oslo Børs - aksje stupte etter tall

Politisk uro og lavere oljepris satte et dystert preg på dagens børshandel. 

Foto: Jesper Mørkholt Pedersen

Foto: Jesper Mørkholt Pedersen

Artikkel av: Are  Strandli
11. august 2017 - 16.43

Til tross for strålende sol ute hang det en tung sky over Oslo Børs som falt kraftig fredag sammen med resten av Europa på frykt knyttet til de økte spenningene mellom Nord-Korea og USA.

Hovedindeksen endte til slutt ned 1,08 prosent til 727,80 poeng. 

Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 3.468 millioner kroner. 

Politisk uro

Den såkalte fryktindeksen (volatilitetsindeksen VIX) nådde på et tidspunkt sitt høyeste nivå siden november i fjor, men falt tilbake mot slutten av dagen. 

Paul Harper, strateg i DNB Markets, sier til TDN Finans at det så langt bare har vært snakk når det gjelder Nord-Korea, men at hvis det først skjer noe - da vil det være mye større negative bevegelser.

- For øyeblikket er det mer at man modererer risikoeksponeringen for den lille sjansen at det faktisk kan skje noe mer dramatisk, sier han til nyhetsbyrået. 

Slik påvirker den økte spenningen markedene

Oljeprisen

Oljeprisene falt sakte, men sikkert siste delen av børsdagen fredag. 

Ved børsslutt ble Brent-oljen omsatt for 51,52 dollar fatet etter en nedgang på 0,73 prosent, mens WTI-oljen falt 0,84 prosent til 48,18 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 52,94 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Opecs månedsrapport for august 2017, som ble publisert torsdag, viste en økning i egenproduksjonen i juli. Opec anslår at den gjennomsnittlige råoljeproduksjonen for de 14 Opec-landene var 32,869 millioner fat per dag i juli 2017, som er opp fra 172,600 fat per dag fra måneden før, skriver TDN Finans.

Libya og Nigerias produksjon har den seneste tiden vært i fokus, da landene har fått unntak fra nåværende kuttavtalen, og har økt egen produksjon. Nigeria produserte 1,674 millioner fat per dag i juli, opp fra 1,557 millioner fat per dag i juni og Libya økte sin produksjon fra 0,847 millioner fat per dag i juni til 1,001 million fat per dag i juli.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået i Saudi-Arabia, SPA, har energiministrene for de to største Opec-produsentene, Saudi-Arabia og Irak, torsdag blitt enige om å sikre koordinasjon i landenes oljeproduksjon.

-Kraften i Opecs retorikk er avtagende. Den underliggende etterspørselen er på bedringens vei, men det har for tiden liten effekt på oljemarkedet, sier sjefsstrateg Michael McCarthy i CMC Markets til Bloomberg News.

Statoil falt 1,76 prosent på dagens høyeste omsetning til 145,50 kroner. 

Kvartalstall

Flere selskaper la frem tall for 2. kvartal fredag. Her er et utvalg. 

Interoil Exploration & Production meldte om et resultat etter skatt på minus 2,3 millioner kroner i 2. kvartal 2017, mot 0,4 millioner kroner i samme periode året før. 

Det sendte aksjen rett til bunns med en nedgang på hele 25,25 prosent til 4,47 kroner.

Skandiabanken kunne på sin side melde om en økning på 23 millioner i sitt justerte resultat uten at det reddet børsutviklingen.

Aksjen falt 2,03 prosent til 84,50 kroner.

Vi tar også med Thin Film Electronics som meldte om et resultat etter skatt på minus 13,8 millioner dollar i 2. kvartal 2017, mot minus 10,5 millioner dollar i samme periode året før.

Aksjen falt 4,42 prosent 3,46 kroner.

Mot strømmen

Et shipping-segment seilte mot strømmen og det var LPG-rederiene.

Både Avance Gas og BW LPG fikk en opptur.

Avance Gas steg 1,92 prosent til 21,20 kroner, mens BW LPG klatret 2,77 prosent til 30,76 kroner.

Videre steg A-aksjen til Wilhelmsen Holding (WWI) med 0,80 prosent til 253 kroner.

Nordea Markets skrev i en oppdatering gjengitt av TDN Finans at de oppjusterer kursmålet på WWI med åtte kroner til 433 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling på aksjen. 

Meglerhuset venter blant annet at datterselskapet Wilhelmsen Maritime Services vil bidra til å løfte WWI. 

«Vi forventer en gradvis forbedring i markedet som WMS opererer i og at oppkjøp av deler av selskapet Drew Marine vil løfte resultatene fremover. En potensiell «spin-off» av WMS kombinert med ekstraordinært utbytte fra Treasure (72,7 prosent eierskap), gjennom salg av aksjer i Glovis, vil skape merverdi i WWI», het det i oppdateringen til Nordea.

Når det gjelder tørrbulk, øker ratene, men aksjene falt likevel med børsen. 

Golden Ocean endte ned 0,94 prosent til 63,45 kroner. 

All Time Low

En rekke selskaper nådde fredag sitt laveste nivå noensinne.

Det gjelder Seabird Exploration, EMGS, Seadrill, Solstad Farstad, Skiens Aktiemølle og Cxense.