An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Hva tror du om 2018? Her er 10 helt ville spådommer

Hva kan få bitcoin til å kollapse? Eller Wall Street til å gjenoppleve 1987-krakket?

Bitcoin - Faksimile fra Bloomberg video

Bitcoin - Faksimile fra Bloomberg video

Artikkel av: Odd Steinar Parr
7. desember 2017 - 09.00

Saxo Bank er ute med sine årvisse «outrageous predictions», altså denne gang for 2018.

- Vi har publisert disse spådommene i over ti år, og mener årets liste er en av de beste vi har hatt - en oppmuntring til å tenke utenfor konsensusboksen, sier bankens sjeføkonom Steen Jakobsen i en kommentar.

Etter et 2017 med «outrageously smooth sailing» tror prosjektleder og valutastrateg John J. Hardy at 2018 blir et år med større svingninger.

- Ironien i lange perioder med ro og likegyldighet i verdipapirmarkeder er at de sår frøene for fremtidig volatilitet, ettersom investorer undervurderer halerisiko og overbelåner sine veddemål på at sykelen fortsetter, skriver han.

1) Fed mister sin uavhengighet

Både republikanere og demokrater blir populistiske inn mot mellomvalgene i november, budsjettdisiplinen er fraværende og republikanske skattekutt gir en massiv inntektssvikt som forverrer seg og bringer USA inn i resesjon. Det amerikanske finansdepartementet tar kontroll og tvinger Fed til å sette et 2,5 prosent yield-tak på statsobligasjoner for å forhindre en kollaps i obligasjonsmarkedet.

2) Japanske yen kollapser

Inflasjonen stiger og yielden går kraftig opp. Til slutt må Bank of Japan ty til kvantitative lettelser (QE), men ikke før USDJPY når 150, og raskt devalueres til 100.

3) Kina slipper petro-yuan

Mange produsentland er mer enn fornøyde med å handle i yuan-termer, og USAs globale maktfaktor avtar. Den yuan-baserte futureskontrakten er en dundrende suksess. Yuan styrker seg over 10 prosent mot dollar, og tar USDCNY under 6,0 for første gang noensinne.

4) «Flash crash» på Wall Street

Historiske bunner i VIX- og MOVE-indeksene matches bare av rekorder i aksjer og eiendom. S&P 500 stuper 25 prosent i et spekatakulært fall som minner om 1987. En hel mengde korte volatilitetsfond elimineres.

5) Rød bølge i USA

En ny rase demokrater lar seg inspirere av Sanders-populisme frem mot de amerikanske mellomvalgene, og vrir debatten bort fra skattereform til finansielle stimulanser for massene. Yielden på den amerikanske «30-åringen» suser opp på 5-tallet.

6. Østerrike/Ungarn overtar EU?

Splittelsen mellom gamle kjernemedlemmer og mer skeptiske, nyere medlemmer utvides. For første gang siden 1951 vil Europas politiske tyngdepunkt flyttes fra Frankrike/Tyskland til Sentral- og Øst-Europa. Euroen svekker seg raskt til paritet mot dollar (EURUSD står i 1,18 torsdag morgen).

7) Bitcoin kastet til ulvene

Bitcoin-kursen topper ut på over 60.000 dollar, med en markedskapitalisering på over 1.000 milliarder dollar. Russland og Kina forbyr selv ikke-sanksjonerte kryptovalutaer på sine hjemmemarkeder. Bitcoin kollapser og går inn i 2019 nær sin fundamentale «produksjonskostnad» på 1.000 dollar.

8) Afrikansk vår løfter Sør-Afrika

Robert Mugabes tvungne avskjed mot slutten av 2017 trigger en bølge av politisk endring. Sør-Afrikas Jacob Zuma må gå og Joseph Kabila tvinges til å rømme Kongo. Sør-Afrika blir den største vinneren, med verdens sterkeste vekstrater og en valuta (ZAR) som styrker seg med 30 prosent mot G3-valutaene.

9. Tencent topper Apple

Kina åpner opp sine kapitalmarkeder og reformprogrammer investorsentimentet går til værs. Tencent entret i 2017 topp 5-listen over verdens største selskaper i markedsverdi, men i 2018 vil konkurrentene bare se en støvsky ettersom Tencent dobler seg igjen, og stjeler tronen fra Apple med en prising på godt over 1.000 milliarder dollar.

10. Kvinnene inntar Fortune 500

Amerikanske universiteter uteksaminerer nå 50 prosent flere kvinner enn menn på bachelor-nivå. Men i 2017 er bare 6,4 prosent av toppsjefene på Fortune 500-listen kvinner. «Gutteklubben Grei» skakes i sine grunnvoller, og kvinner inntar sjefsstolen i over 60 av Fortune 500-selskapene innen årsslutt.

Les mer her.

Kilde: Saxo Bank.