Børs og finans

Sunnmøring kan få fem milliarder ved å selge halve rederiet

Olav Nils Sunde. Foto: Finansavisen

Olav Nils Sunde. Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
7. desember 2017 - 12.52
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Fergekjempen Color Line kan være i spill. Olav Nils Sundes familieselskap, O.N. Sunde, åpner for å selge seg under 50 prosent og ta rederiet på børs.

- Det er snakk om en sondering i denne omgangen, det er foreløpig ikke tatt noen beslutning om børsnotering, sier Olav Nils Sundes nære medarbeider Bjørn Paulsen, til Finansavisen. Paulsen sitter i styrene både i O.N. Sunde og i Color Group.

Dermed er det reaksjonene i finans- og investormarkedene, og hvilken pris eierne kan få, som langt på vei vil avgjøre om rederiet går på børs igjen etter at Olav Nils Sunde tok det privat etter å ha kjøpt B. Skaugen-gruppens aksjer i Color Line på 90-tallet.

Om selskapet skal prises basert på EBITDA blir det naturlig å sammenligne med børsnoterte cruiserederier. Ifølge Finansavisen handles Royal Caribian Cruises, Carnival og Norwegian Cruise Line pr. i dag til 12,5, 11,6 og 11,2 ganger EBITDA i USA. Det gir et intervall på 11-12 ganger EBITDA.

En kalkulasjon basert på siste 12 måneders rullerende EBITDA for Color Group gir 1.179 millioner. Multiplisert med en 11-12 EBITDA-multippel gir det et intervall på 13-14 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Korrigert for netto rentebærende gjeld på rundt 3,6 milliarder kroner vil det prise Color Line i området 9,5 til 10,5 milliarder kroner.

Spørsmålet blir om selskapet skal noteres på Oslo Børs eller i USA.