Børs og finans

Fra bear til bull: Åpner for dobling i Fred. Olsen Energy

SEB-analytiker Harald Øyen forklarer bakgrunnen for en - for noen - overraskende oppgradering. 

Harald Øyen i SEB. Foto: Brian Cliff Olguin.

Harald Øyen i SEB. Foto: Brian Cliff Olguin.

Artikkel av: Are  Strandli
19. januar 2018 - 18.38

Riggsektoren har hatt noen tøffe år. Da oljeprisen startet det bratte fallet sommeren 2014, gikk det hardt ut over aktiviteten, ratene og inntjeningen til riggselskapene. 

Meglerhuset som var tidligst ute med å spå den gryende riggnedturen var SEB. 

Allerede i januar 2014 var SEB-analytikerne med Harald Øyen i spissen, ute med det første «short-caset» i rigg. 

I likhet med de fleste andre større riggselskapene, deriblant John Fredriksens Seadrill, falt Fred. Olsen Energy som en stein da oljeprisen falt og oljeselskapene strupet investeringene. Fra september 2014 til juli i fjor forsvant hele 97 prosent av aksjonærverdiene i riggselskapet. 

Det siste året har det imidlertid sett lysere ut for sektoren, og i høst skiftet SEB til et positivt syn på rigg. 

Det positive synet gjaldt imidlertid ikke Fred. Olsens riggselskap. 

Helomvending 

I midten av desember gikk den siste av Fred. Olsens syv rigger, «Bideford Dolphin», av kontrakt, og dermed sto selskapet igjen uten en eneste rigg i arbeid etter at stoltheten, boreskipet «Bolette Dolphin», fikk terminert sin kontrakt med Anadarko i fjor sommer – ett år før tiden. 

- Et riggselskap omtrent uten kontrakter på dagens prising synes ikke vi er så attraktivt, uttalte Øyen til Hegnar.no etter termineringen som fant sted i juli i fjor. 

- Med en halv milliard dollar i gjeld, obligasjonsgjeld som handler på 60 prosent av pålydende og ingen riggkontrakter, skal man være relativt glad i obskur opsjonsprising for å kjøpe aksjen, sa han. 

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at den 1974-bygde semiriggen «Blackford Dolphin» hadde sikret seg en kontrakt med BP for boring av én brønn med opsjon på ytterligere fire brønner. Det er den første helt nye kontrakten til selskapet siden 2013. 

Kontrakten som har oppstart i mai, har en estimert varighet på 60 dager og verdi på 5,9 millioner pund, noe som impliserer en dagrate på rundt 137.000 kroner. 

SEB reagerer på nyheten med å gjøre helomvending. 

Meglerhuset oppgraderer riggaksjen til «kjøp» fra «hold», samt mer enn tredobler kursmålet til 32 kroner, fra tidligere 10 kroner. 

Det har åpenbart fått noen investorer til å få så mye kaffe i vrangstrupen at Øyen har sett seg nødt til å sende ut en oppdatering med ni punkter på bakgrunnen for oppgraderingen. 

Som første punkt poengterer han at SEB er «bullish» på et oppsving i offshore og på offshore riggmarkedet da investeringssyklusen i olje er i ferd med å runde et hjørne.

Han viser til at de i en stor rapport høsten 2016 så et lys i tunnelen, og valgte å anbefale relativt mer sikre selskaper som Aker Solutions og Subsea 7. I fjor høst ble meglerhuset enda mer positive, da også til rigg og seismikk. 

- Vi har blitt stadig mer sikre på etterspørselen i offshore riggmarkedet de siste månedene da både faktiske slutninger og antallet nye anbud går opp.  For Fred. Olsen Energy er det positivt da spesielt markedet for flytere i Nordsjøen har vært bra og, enda viktigere, det fortsetter å se lovende ut, skriver han. 

Lavere risiko 

Gjeldssituasjonen til selskapet blir av flere ansett som utfordrende. 

Riggselskapet skaffet seg i fjor vinter finansielt pusterom til slutten av juni 2018 etter at de så vidt fikk obligasjonseierne med på et forslag om lettelser i lånebetingelsene. 

Les også: Reddet med et nødskrik

Nettogjelden til selskapet er på 450 millioner dollar, men SEB venter at gjeldssituasjonen vil bli løst med dagens midler, når lettelsene i lånebetingelsene utløper til sommeren. 

Videre understreker SEB-analytikeren at selv om de oppgraderer aksjen til kjøp uten å gjøre store endringer i estimatene, er det fordi de mener den nylig annonserte kontrakten sier noe om risikoen i selskapet, og at denne derfor er blitt lavere, noe som også gjenspeiles i prisingen av selskapets obligasjonslån. 

Det understrekes at utfallene for FOE-aksjen er relativt vide på grunn av den operasjonelle og finansielle gearingen. 

- Det forklarer hvorfor vi kan øke kursmålet vårt med 220 prosent, skriver han, og påpeker at det ikke er umulig at aksjekursen kan dobles fra dagens nivå med flere kontrakter. 

«Game Changer» 

Harald Øyen forklarer at det eneste som betyr noe, er verdien av riggene. 

Boreskipet «Bolette Dolphin» verdsettes til 250 millioner dollar og semiriggen «Belford Dolphin» til 150 millioner dollar basert på nylige transaksjoner i markedet.

For å komme frem til kursmålet på 32 kroner, må flåten forsvare en verdi på 450 millioner dollar. 

- For å realisere disse verdiene har vi inkludert gjenstående investeringer på 175 millioner dollar og noen kostnader. 

Nøkkelen er ifølge Øyen at den annonserte kontrakten med BP i den britiske sektoren til en dagrate på rundt 137.000 dollar dagen ikke er en «game changer»: 

- Men hva det potensielt kan bety for resten av riggene, kan det være det, skriver han. 

Øyen avslutter oppdateringen slik: 

«Hvis du er uenig med våre tanker om FOE, ikke noe problem. Det er andre måter å få attraktiv offshore riggeksponering på; Vi har kjøpsanbefalinger på Borr Drilling, Transocean, Odfjell Drilling, Northern Drilling og Awilco Drilling». 

Fred. Olsen Energy-aksjen endte opp 13,47 prosent til 23,92 kroner på Oslo Børs fredag.