Børs og finans

Riggmarkedets «sweet spot» vil forbli «hot»

Riggmeglerhus ser lyst på utsiktene for spesielt et segment i riggmarkedet. Spådommene er positive for et av John Fredriksens selskaper. 

Oljeplattform. Foto: Elnur/Dreamstime.com

Oljeplattform. Foto: Elnur/Dreamstime.com

Artikkel av: Are  Strandli
5. januar 2018 - 17.51

«En relativt sweet spot» i riggmarkedet.

Det var betegnelsen Bård Rosef, aksjeanalytiker i Pareto Securities, ga markedet for høyspesifikasjonsrigger designet for tøffe værforhold, i en analyse i mars i fjor.

Da hadde akkurat John Fredriksens nyeste riggspill, Northern Drilling blitt notert på OTC-listen etter å ha sikret seg det kansellerte nybygget «West Mira» for 365 millioner dollar og en opsjon på å kjøpe «Bolsta Dolphin» for 400 millioner dollar.

David Carter Shinn, partner i riggmeglerhuset Bassøe Offshore, skrev i en oppdatering rett etter nyttår i fjor at det ville være etterspørsel etter nyere høyspesifikasjonsrigger designet for tøffe værforhold, og at verdien på disse riggene faktisk ville stige i løpet av 2017.

Basert på prisene oppgitt for de siste to salgene av slike rigger, fikk han veldig rett.

Riggen «West Rigel» som ble kansellert av North Atlantic Drilling i 2015, ble nylig solgt til et partnerskap bestående av to britiske kapitalforvaltere for 500 millioner dollar.

Les også: Britiske kapitalforvaltere ble riggeiere

Ifølge kilder skal også Aker-systemet være svært nær å kjøpe «Stena MidMAX» til en pris på 501 millioner dollar.

Les også: Røkke nær kjøp av rigg til 4,1 milliarder

Når det salget er fullført, finnes det ikke lenger noen slike rigger igjen ved verftene.

Økte rater

I en ny oppdatering der Shinn ser på utsiktene for riggmarkedet i 2018, skriver han at markedet for slike halvt nedsenkbare rigger i Norge vil forbli «hot».

- Selv om anbudsaktiviteten for langsiktige kontrakter ikke øker betydelig i år, vil det norske markedet begynne å ta disse riggene inn over tid, mens eldre, eldregenerasjons rigger enten blir skrapet eller flyttet til britisk sektor, skriver han.

Ratene for de halvt nedsenkbare «harsh environment»-riggene har steget fra rundt 170.000 dollar dagen i mars i fjor til rundt 290.000 dollar basert på de siste kontraktene som ble inngått rett før jul.

Shinn tror denne trenden vil fortsette i år.

- Med det potensielle underskuddet av høyspesifikasjons sjettegenerasjonsrigger i Norge, vil ratene for dette segmentet øke raskere enn i de andre, muligens over 300.000 dollar pr dag innen utgangen av året.

Riggverdsettelsesverktøyet til Bassøe Offshore verdsetter de mest avanserte av disse riggene til over 500 millioner dollar.