Børs og finans

Energean sikrer finansiering av svært lovende prosjekt

Tildeler FPSO-kontrakt på nær 11 milliarder kroner. 

FPSO. Foto: Energean.

FPSO. Foto: Energean.

Artikkel av: Are  Strandli
5. mars 2018 - 10.54

Det greske oljeselskapet Energean Oil & Gas har to svært spennende gassfelt utenfor kysten av Israel, Karish og Tanin.

Disse eies sammen med Private Equity-fondet Kerogen Capital som også har investert massivt i det norske oljeselskapet Pandion Energy.

Nå har det greske oljeselskapet signert en avtale med fire internasjonale banker for finansiering av utviklingen av Karish-feltet.

Bankene det dreier seg om er Morgan Stanley, Natixis, Bank Hapoalim og Societe Generale.

Bankfasiliteten vil være prosjektets hovedkilde til finansiering de neste tre årene frem til produksjonens ventede oppstart i 2021. 

- Vi fortsetter i stor fart med utviklingen av Karish og Tanin ved å kontinuerlig levere på betydelige milepæler for prosjektet, sier konsernsjef i Energean Oil & Gas, Mathios Rigas.

I tillegg har Energean, den eneste olje- og gassprodusenten i Hellas, tildelt TecnipFMC en kontrakt for konstruksjonen av en FPSO.

Denne kontrakten er på 1,36 milliarder dollar, eller om lag 10,6 milliarder kroner. 

Vil på børs

Det greske olje- og gasselskapet annonsert i midten av februar sin intensjon om å gå videre med en børsnotering i London.

I forbindelse med noteringen vil oljeselskapet gjennomføre en emisjon der det ventes å få inn et bruttoproveny på om lag 500 millioner dollar, tilsvarende i underkant av 3,9 milliarder kroner.

- Energean presenterer et robust og fokusert forslag for investorer som ser etter eksponering mot den østlige delen av Middelhavet – en region som for tiden tiltrekker seg interesse fra store internasjonale olje- og gassaktører, sier styreleder Simon Heale i Energean.

Opptak ventes å skje i mars 2018.

- Selskapet er i prosessen med å reise kapital som kreves for å utvikle Karish og Tanin gjennom en premium-notering på London-børsens hovedmarked. Samtidig kjører vi videre på med ekspansjonsprogrammet for vår eksisterende produksjon- og utviklingsbase i Øst Middelhavet, for å levere på vår neste fase av vekst, sier Rigas.