Børs og finans

- When the old lady farts, we just kick the dog

Jan Andreassen: Hva er poenget med en renteøkning nå?

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Odd Steinar Parr
19. mars 2018 - 14.55

I forrige uke varslet Norges Bank en gradvis økning av rentene frem til 2021, hvorav den første allerede over sommeren i år.

- Det er verdt å spørre seg hva poenget med en renteøkning nå er, skriver sjeføkonom Jan Andreassen i Eika på sin blogg mandag.

- Kronen stikker

Han viser til konkurransen som pågår mellom land om å ha best mulig kostnadsmessig konkurranseevne, aktualisert av Trumps trusler om handelskrig.

- En konkurranse landene i mellom som ofte omtales som en valutakrig, hvor våpenet er en svak valutakurs til gunst for landets eksportbedrifter. Når vi setter opp våre renter må vi i så fall regne med at kronekursen stikker av gårde. Det er store kostnader knyttet til det å ha en sentralbank som ønsker seg ledertrøya i det europeiske rentekappløpet, minner sjeføkonomen om.

- As housing goes

Sjeføkonomen peker på at rentefølsomme aktiviteter som boligbygging og husholdningenes kjøp av biler allerede er markert ned fra tidligere toppnivåer.

- Norges Bank vil innvende at andre investeringer er på vei opp. Vi får se. Amerikanernes ordtak; «as housing goes, so goes the economy», kan vise seg å være ubehagelig relevant også for Norge. Økonomer har for vane å undervurdere hvor viktig boligmarkedene er for konjunkturforløpet. Vi gjorde det i 2008, og later til å gjøre det igjen, skriver han.

- Sparker bikkja

Andreassen drar avslutningsvis en parallell til en scene fra en amerikansk komedie med Dudley Moore.

- Moores rollefigur drikker kaffe med en prest hvis eldgamle husholderske slipper en bønne når hun bøyer seg for å servere kaffe. For å ikke gjøre henne forlegen, sparker presten til bikkja for å gi inntrykk av det er hunden som er problemet. Slik har vi også for vane å rette baker for smed, eller la en uskyldig eksportindustri unngjelde når det er litt varmluft i økonomien, skriver sjeføkonomen.