Børs og finans

Norwegian stiger til værs

Bjørn Kjos. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Bjørn Kjos. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
16. april 2018 - 12.16

Oslo Børs holder seg i negativt terreng ved lunsjtider mandag.

I skrivende stund står hovedindeksen i 833,91, ned 0,56 prosent.

Det er hittil omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2.028 millioner kroner. 

Oljeprisen

Brent-oljen er mandag morgen ned 1,20 prosent til 71,64 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 1,23 prosent til 66,56 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 72,48 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Oljeprisen har falt tilbake siden stengetid i Oslo fredag og beveger seg stabilt mandag. Fokuset i oljemarkedet ventes fortsatt å rette seg mot konflikten i Syria etter helgens missilangrep fra vestlige styrker, melder TDN Finans.

 USA, Storbritannia og Frankrikes angrep lørdag flere anlegg i Syria som angivelig brukes til oppbevaring og produksjon av kjemiske våpen.

Analytikere mener det er lite sannsynlig at markedet vil falle mye tilbake, med mindre vestlige styrker angriper igjen, eller at Russland gjengjelder angrepene.

- Nyhetsstrømmen er faktisk bedre enn hva den så ut som forrige uke, ettersom angrepet var presist, etterfulgt av en tilbaketrekning. Rapporter viser at russiske mål bevisst ikke ble truffet, noe som er en god ting og markedet bør være oppmuntret av det, sier sjefsstrateg i Lombard Odier, Salman Ahmed, til Reuters, ifølge TDN Finans.

Ellers viste den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes for amerikanske borerigger fredag en økning på syv rigger til 815 i uken som endte 13. april. Dette er ifølge CNBC News det høyeste antallet rigger siden mars 2015.

Statoil faller 0,65 prosent til 197,60 kroner.

Smakebit på Q1

Marine Harvest melder mandag morgen om en operasjonell EBIT på cirka 155 millioner euro i 1. kvartal, mot 220 millioner euro i samme periode i fjor.

I tillegg oppgir selskapet et slaktevolum på 81.000 tonn i samme periode.

Nyheten sender aksjen ned 1,83 prosent til 171,80 kroner.

Pareto Securities melder samtidig at meglerhuset nedgraderer aksjen fra kjøp til hold. 

Dropper oppkjøp

Fredag kveld ble det kjent at Bergen Group terminerer avtalen om kjøp av selskapet Vitek AS fra Tertnes Holding AS.

"Partene har i prosessen ikke oppnådd den nødvendige enighet på punkter som anses nødvendige for å sluttføre en tilfredsstillende transaksjon for begge parter, og det er derfor gjort beslutning om å terminere avtalen", heter det i meldingen.

Aksjen faller 2,75  prosent til 1,70 kroner.

Statoil-avtale til Odfjell

Statoil har ifølge en melding inngått en intensjonsavtale med Odfjell Drilling for Deepsea Atlantic for seks brønner, med en estimert total varighet på 18 måneder.

Kontraktsverdien er ifølge meldingen estimert til 160 millioner dollar, inkludert noen tredjepartstjenester, blant annet fra Odfjell Well Services.

Odfjell Drilling klatrer 2,56 prosent til 36,85 kroner.

Svinger i Norwegian

Det fortsetter å svinge i Norwegian etter torsdagens elleville rally. Mandag morgen klatrer aksjen 8,08 prosent til 286,30 kroner.

Sparebank 1 Markets tror IAG kommer til å flagge at de har mer enn 5 prosent eierskap i NAS de nærmeste dagene, og tar samtidig aksjen inn i sin portefølje. 

Sparebank 1 Markets mener IAG kan betale mellom 310 og 485 kroner per NAS-aksje.

«30 prosent premie på dagens kurs er 345 kroner. Det mener vi ikke er urealistisk og vi synes nedsiderisikoen er lav. IAG har nok planlagt dette lenge», skriver Westby.

Torsdag kunne vi lese om en mulig budinteresse fra British Airways-eier IAG, og aksjen smalt opp 47,24 prosent.

Redaktør Trygve Hegnar sa på torsdagens økonominyheter på HegnarTV at Ryanair selvfølgelig kan komme på banen, men også at han ikke tror på noen budkamp.

Vinnere og tapere

Med unntak av Norwegian, er det mye rødt blant tungvekterne på Oslo Børs.

Subsea 7 er ned 2,24 prosent, mens DNB svekkes 0,70 prosent. DNO går tilbake 1,40 prosent, mens Telenor og Aker BP faller henholdsvis 0,74 og 0,42 prosent.

Handelsbanken Capital Markets har valgt å nedgradere Telenor i sin siste oppdatering. 

Norsk Hydro faller 0,97 prosent,