An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Andreassen: - Da kan vi få et kronerally igjen

Hvorfor er kronen så svak?

Artikkel av: Odd Steinar Parr
22. mai 2018 - 14.50

I etterkant av forrige ukes sterke BNP-tall og optimistiske nasjonalbudsjett, blogget sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika om 2018 som året med de mange overraskelsene.

- Den største overraskelsen i norsk makro i år er en korrelasjon. Én ting er at oljeprisen er over 70 dollar per fat i skrivende stund, men det samtidig som at kronekursen er nær 10 mot euro? Hadde noen fortalt meg ved årsskiftet at oljeprisen skulle til himmels, ville jeg ha tippet en kronekurs ned mot 8,50 mot euro - og det i samme stund, skrev han onsdag i forrige uke.

- Fortsatt kan det skje, med sterk nedgang i importpriser, og fall i inflasjonen, som resultat, la Andreassen til.

Forklarer svak krone

I mellomtiden har Brent-oljen steget til rundt 80 dollar fatet. Samtidig har kronen styrket seg, og EURNOK er nå tirsdag ettermiddag i 9,48 kroner.

- Forklaringen på den svake krone i år ligger nok i midlertidige porteføljejusteringer hos dollarbaserte investorer. Investorer som takler stigende renter i dollar med å skalere ned sine renteplasseringer i perifere markeder som argentiske pesos, tyrkiske lire, samt svenske og norske kroner, fortsatte sjeføkonomen.

- Etterhvert som justeringene av posisjonene i valuta- og obligasjonsmarkedene stilner, kan imidlertid oljeprisen veie tyngre igjen, og drive kronekursen opp og tilbake til gamle høyder, skrev Andreassen videre.