Børs og finans

Gruverally på rød børs

Laks og Hydro trekker ned.

Oslo Børs. Foto: Ivan Kverme/FA

Oslo Børs. Foto: Ivan Kverme/FA

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. juni 2018 - 13.40

Oslo Børs holder seg inne i negativt terreng torsdag ettermiddag.

Hovedindeksen står i skrivende stund i 892,18, ned 0,43 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 2.270 millioner kroner.

Utviklingen skjer i kjølvannet av gårsdagens rentedom fra USA, som utløste børsfall i både New York og Asia.

Renteskuffelse

Federal Reserve hevet som ventet styringsrentene med 0,25 prosentpoeng, den syvende økningen i denne syklusen.

Den nye rentebanen var dog noe høyere enn ventet.

Sentralbankens prognose lyder nå på fire renteøkninger i 2018 og ytterligere tre i 2019. 

- På pressekonferansen i går uttrykte sentralbanksjef Jerome Powell stor tillit til tilstanden i amerikansk økonomi, som ble karakterisert som «great». Tilliten gjenspeiles også i pressemeldingen, som preges av mindre forbehold enn tidligere. Den økonomiske veksten blir ikke lenger beskrevet som «moderat», men «solid», skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i dagens morgenrapport.

- Den velkjente setningen om at fremtidige rentebeslutninger er avhengig av innkommende data er fjernet. Det samme er setningen om at utviklingen i inflasjonen vil «overvåkes nøye», legger hun til.

Venter på ECB

Investorene ser nå frem mot dagens rentebeskjed fra Den europeiske sentralbanken (ECB).

Spenningen knytter seg evt. nye signaler rundt nedtrappingen av de pengepolitiske lettelsene (QE), og flertallet av økonomene venter at en sluttdato først vil bli annonsert ved juli-møtet.

- ECB har lenge kommunisert at rentene først vil bli hevet en god stund etter at QE er avsluttet. Økonomene i undersøkelsen ser for seg at innskuddsrenten vil bli hevet i 2. kvartal 2019, og at renten vil bli hevet fra -0,40 prosent til minus 0,25 prosent. Det er klart at den økonomiske utviklingen, og særlig inflasjonsutviklingen neste år, blir sentral for hvor fort den første hevingen kommer, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Europeiske børser trekker nedover i forkant av rentebeskjeden.

Britiske FTSE 100 faller 0,5 prosent, tyske DAX 0,3 prosent og franske CAC 40 0,2 prosent. Euroen styrker seg. EURUSD står i øyeblikket i 1,1826, tilsvarende 0,3 prosent styrkelse mot dollar i dagens handel. 

Olje opp og ned

Brent-oljen faller i ettermiddag 0,2 prosent 76,56 dollar fatet, men er likevel opp fra rundt 75,80 dollar fatet ved stengetid i Oslo i går.

WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 66,87 dollar fatet. 

Ifølge Reuters vil stigende USA-produksjon og usikkerhet før OPEC-møtet i neste uke fortsette å legge prispress.

- Saudi-Arabia har åpenbart planer om å komme med flere forslag som koker ned til en engangs eller gradvis økning av produksjonen med mellom 500.000 og én million fat per dag. Iran har allerede signalisert at landet vil stå imot ethvert slikt forsøk og skylder på USA for prisoppgangen. Ifølge kilder nært OPEC er heller ikke Venezuela og Irak for å øke produksjonen, skriver Commerzbank-analytikere ifølge nyhetsbyrået i et notat.

Norwegian letter

På Oslo Børs stiger Equinor 0,2 prosent til 215,60 kroner.

Andre lyspunkter blant de mest omsatte aksjene er Norwegian, som letter 4,4 prosent til 248,30 kroner.

British Airways-eier IAG er fremdeles åpne for å kjøpe, men gjentar at selskapet ikke er nødt til å gjøre det, og vil «ihvertfall ikke involvere seg i en budkrig», går det ifølge TDN Direkt frem av en tale fra IAG-sjef Willie Walsh på torsdagens generalforsamling.

Golden Ocean klatrer 4,0 prosent til 72,90 kroner, mens Wallenius Wilhelmsen Logistics trekker opp 6,6 prosent til 42,80 kroner etter en oppgradering fra DNB Markets.

Elkem avanserer 4,9 prosent til 37,66 kroner etter å ha kommet med et positivt resultatvarsel.

Hydro-smell

På den negative siden finner Yara, som trekker ned 2,1 prosent til 345,80 kroner på dagens nest høyeste volum.

Norsk Hydro faller 1,8 prosent til 52,62 kroner etter at toppsjef Svein Richard Brandtzæg er kalt inn til en formell høring i delstatsparlamentet i brasilianske Pará om Alunorte-saken, skriver avisen O Globo ifølge E24.

Scatec Solar går tilbake 3,2 prosent til 60,10 kroner etter emisjon og nedgradering fra Kepler Cheuvreux.

Vi tar også med at lakseaksjene ser rødt.

Salmar faller 2,5 prosent til 349 kroner, mens Lerøy Seafood trekker ned 2,2 prosent til 55,24 kroner. Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård trakk i går frem sistnevnte som en av sine favoritter på Investordagen 2018 i regi av Hegnar.no.

Gruverally

Taperlisten toppes av I.M. Skaugen, som står i minus 21,2 prosent på 72 øre.

Nærmest følger Saga Tankers på minus 9,0 prosent til 1,62 kroner og Incus Investor, som er ned 8,3 prosent til 1,33 kroner etter å ha kommet i brudd med lånevilkår.

Vinnerlisten toppes av Nordic Mining, som stiger 7,4 prosent til 4,06 kroner på Oslo Axess etter at ny studie bekrefter lønnsomhet i litium-prosjekt i Finland.

Mellom nevnte Wallenius Wilhelmsen Logistics og Elkem finner vi Thin Film Electronics på pluss 5,9 prosent til 1,95 kroner.

Til slutt tar vi med Photocure, som legger på seg 5,6 prosent til 31,15 kroner.