Personlig økonomi

Nordmenn fyller ofte feil drivstoff

Sommertid er høytid for veihjelp, spesielt i Sogn og Fjordane og Aust-Agder. Fylling av feil drivstoff er en gjenganger blant nordmenn på bilferie. 

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
27. juni 2018 - 07.50

- Tro det eller ei, feilfylling en hyppig årsak til veihjelp på sommeren, sier Sjur Jensen Bay, markedsdirektør i Viking Redningstjeneste.

Det som oftest skjer er at folk fyller bensin på dieseltanken. Det skal godt gjøres å få til det motsatte med tanke på at dieselpistolen er tykkere enn bensinpistolen, skriver SpareBank 1 i en melding. 

- Vårt råd er å ikke starte bilen om du oppdager at du har fylt feil mens du fortsatt er på bensinstasjonen, skal du flytte bilen må den dyttes. Da blir det både enklere og billigere å få bilen tilbake på veien igjen, sier Bay.

Ut av byen

Viking Redningstjeneste forventer å gi over 100.000 nordmenn hjelp langs veien i sommer. Tall fra hele forsikringsbransjen viser at 540.000 nordmenn har hatt behov veihjelp de siste tre årene. Det samlede erstatningsbeløpet er på nærmere 2 milliarder kroner.

- Hvert år gir vi 20.000 kunder med veihjelp, og antallet i sommermånedene har økt gradvis de siste tre årene. Feilfylling, motorproblemer eller batteriutfordringer er av de hyppigste årsakene, sier Stine Bakke-Haugseth, leder for smart bilforsikring i SpareBank 1 Forsikring.

Mange reiser ut av store byene om sommeren. Antall oppdrag i Oslo går ned 25 prosent fra våren til sommeren, og opp hele 30 prosent i Sogn og Fjordane.

Litt som Uber

Å vente på veihjelp er ikke det familien helst vil når de er på biltur. Usikkerheten blir gjerne stor, og en vet ofte ikke hvor redningsbilen befinner seg eller hvor langt unna den er.

- I en slik situasjon er det viktig for oss å forsikre om at hjelpen er på vei. Vi har derfor tilrettelagt for at alle våre bilbergere og bergingsbiler er på nett og kan sende oppdateringer om hvor de er og når de ankommer, sier Bay.

SpareBank 1 Forsikring har sammen med Viking Redningstjeneste utviklet en automatisk veihjelpbestilling som gjør at du enkelt kan bestille veihjelp og følge med på hvor redningsbilen din er til enhver tid.

- Det fungerer litt som Uber-taxi. I stedet for å bli i veikanten uten å vite når du får hjelp, kan du denne funksjonen til enhver se hvor lenge det er igjen. Det er godt å vite og ha svar når barna maser og kjeder seg, sier Bakke-Haugseth. 

Siste to årene har det vært i snitt hvert 180.000 assistanseoppdrag, som totalt har kostet ca. 1,9 milliarder kroner i erstatning.