Børs og finans

Shiller PE har ikke vært høyere siden dotcom

Er dette toppen i det amerikanske aksjemarkedet for denne gangen, eller får vi først 1999 om igjen? Shiller PE kan kanskje gi en pekepinn

Credit: Vintage Tone / Shutterstock / NTB scanpix

Credit: Vintage Tone / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
12. juni 2018 - 12.46

På Investordagen 2017 fortalte investor Arne Fredly at Shiller P/E er en av de multipplene han skuler til, for å avgjøre om aksjemarkedet er dyrt eller billig.

Nå er den høyere enn i 1929, og den har bare vært høyere en gang i historien, siden 1881, og det var under dotcom-boblen.

For et år siden var aksjemarkedet dyrt, men ikke veldig dyrt, var Fredlys konklusjon - basert blant annet på Shiller PE.

Hva nå?

Hva er Shiller PE?

Shiller PE er Price/Earnings for S&P 500, men da basert på det gjennomsnittlige inflasjonsjusterte resultatet de siste 10-årene. Den sammenlignes også med Cyclically Adjusted PE Ratio (CAPE ratio) eller PE 10.

Ordinær PE på S&P 500 ligger nå på 25. Det er også høyt, men Shiller PE ligger, ifølge multpl.com, på hele 33,07 som er 96,3 prosent over snittet de siste knappe 130 årene. Det er høyere enn Black Tuesday i oktober 1929 og mye høyere enn Black Monday i oktober 1987.

Dagens Shiller PE har ikke vært høyere siden dotcom-boblen i desember 1999, da selskapene i den nye økonomien var skyhøyt priset, ingen tjente penger og multippelen toppet på 44,19.

Den laveste Shiller PE noensinne er på 4,8 fra desember 1920.

Er dette toppen?

Så er det store spørsmålet om det fremdeles er mer å gå på eller om dette er toppen?

Shiller PE er nå på 32,5 og det tilsier en forventet fremtidig avkastning på -3 prosent. 

Det sier sitt, men det er ikke sikkert Shiller P/E gir fasitsvaret, og den har i tillegg sine motstandere.

Sjefstrateg David Bianco, Deutsche Asset Management, uttalte eksempelvis for et knapt år siden at Shiller P/E burde kastes i søpla. Han hadde i stedet laget sin egen variant, Bianco PE.

Konklusjonen hans var imidlertid den samme - allerede den gangen.

- Samme hvordan du ser på det, markedet er dyrt, uttalte han da.

Siden det har Shiller PE steget videre. Og kanskje er det enda mer å gå på?

Kilde: www.multpl.com/shiller-pe/