An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Sissener: En sikker plass å putte sparepengene

Forvalternestor Jan Petter Sissener deler to av sine favorittaksjer.

Jan Petter Sissener. Foto: Ole Christian Rønning/Hegnar.no.

Jan Petter Sissener. Foto: Ole Christian Rønning/Hegnar.no.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
13. juni 2018 - 16.55

Det har vært full børsfest på Oslo Børs første del av 2018 hvor hovedindeksen har banket inn ny all time-high gang på gang. Som investor er det et svært utfordrende landskap å manøvrere i, mener investor Jan Petter Sissener.

- Børsbildet i 2018 har vært veldig vanskelig og trøblete. Norges performance har vært unik som skyldes blant annet skyhøy laksepris og skyhøy oljepris. Jeg tror ikke den høye lakseprisen kommer til å vedvare, og jeg tror at Oslo Børs har hentet ut det meste av oppgangen så langt i år, sier Sissener til Hegnar.no

I slike situasjoner er det en ting som gjelder ifølge Sissener; å ha is i magen. Likevel har Sisseners Canopus så langt i 2018 en avkastning på 5,3 prosent. I samme periode har hovedindeksen på Oslo Børs steget 7,8 prosent.

Hva er viktig som investor i slike vanskelige tider?

- Jeg er veldig opptatt av å beskytte nedsiden, og har brukt mye penger på det. Det kommer vi nok til å fortsette med også fremover. Jeg tror det generelt er fornuftig å være litt forsiktig og ha is i magen, sier han og trekker frem flere av sine favoritter i aksjemarkedet.

Storebrand

Første gang Sissener gjorde sitt inntog på aksjonærlisten i selskapet var tilbake tidlig på 1990-tallet. Siden den gang har forvalteren fremmet aksjen som kjøpskandidat en rekke ganger, og det er også den største aksjeposten Hedgefondet Sissener Canopus har ved utgangen av april 2018 (8,48 prosent).

- Storebrand er fremdeles en stor favoritt, som er i ferd med å bli en utbyttemaskin. Jeg har vært aktiv i Storebrand siden 1992-93 da jeg var med på restrukturering, og har vært en trofast Storebrand-elsker siden den gang.

Sissener begrunner det med at kjærligheten er billig sammenlignet med andre alternativer, og at han i de nærmeste årene forventer at aksjekursen blir tresifret.

- Aksjen handles for 13 x earnings og jeg mener aksjen handles alt for billig. Jeg kan love deg at jeg aldri kommer til å selge aksjen for under 100 kroner. Da måtte jeg ha funnet et tilsvarende selskap som var mye billigere, eller at rentebildet skulle snu, men det er det ikke noe som tyder på.

Selvaag Bolig

- Dette er en av mine favoritter, og den kan fortsatt kjøpes til en rabatt selv om den har steget en del.

Sissener har tidligere sammenlignet Selvaag Bolig med å plukke penger på gaten. Selv om aksjen så langt i 2018 har steget 34 prosent til 43,40 kroner, gjentar han argumentet.

- Selvaag er helt feilpriset selv på 42-43 kroner kroner. Jeg tror aksjen er et trygt sted å putte sparepengene sine. Den har blitt handlet 11 x earnings historisk, og 8 x forward looking, forklarer forvalteren.

Sissener tror det er en aksje som går under radaren for mange investorer da det er et relativt lite selskap. Med siste aksjekurs prises Selvaag til rett i underkant av fire milliarder kroner.

- Selvaag har en tomtebank og leilighetsbank. Verdiene i banken mener jeg er 50 kroner per aksje. Samtidig er de en av de beste innen management, som gir en premium utover tomtebanken.

Norwegian

Sissener var tidligere en av de mest profilerte shorterne i flyselskapet til Bjørn Kjos, og satset lenge på kursfall. Men i mars reduserte megleren veddemålet ved å kjøpe seg opp i Norwegians obligasjonspapirer, rett før den overraskende nyheten om at British Airways-eieren IAG ønsket å kjøpe opp flyselskapet.

- Norwegian er en spennende aksje, men jeg tør ikke anbefale å kjøpe den. Fundamentalt er den råtten, de trenger mer penger enten gjennom flysalg eller egenkapitalhenting, sier Sissener som selv har Norwegian-aksjer.

Sparebank 1 Markets er blant meglerhusene som har frontet at flørten mellom Norwegian og IAG er klassisk forhandling, og at flyselskapet blir kjøpt opp. Sissener er enig.

- Enhver fornuft sier at en 71 år gammel mann som har bygd opp et slik selskap, bør selge når man finner den perfekte bruden. Men så vet ikke jeg hva Kjos tenker heller da.

- Jeg tror det kommer inn et bud, og jeg tror det kommer inn på 320-330 kroner som også har blitt gjengitt i spanske aviser.