An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

En pålitelig indikator

Kan en nedtur være like rundt hjørnet?

Kan den lave arbeidsledigheten være et tegn på at tilbakegangen ikke er så langt unna? Har investorene allerede sett det?

Credit: Maxx-Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Credit: Maxx-Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
10. juli 2018 - 13.11

Har arbeidsledigheten allerede nådd bunnen i denne sykelen? spør spaltisten Howard Gold på Marketwatch.

Sist fredag viste sysselsettingsrapporten at det ble skapt 213.000 nye arbeidsplasser i privat sektor i USA i juni, mens en økning i arbeidsstyrken på 601.000 førte til at ledighetsraten steg fra 3,8 i mai til 4,0 prosent.

4,0 prosent ledighet er fremdeles rundt det laveste de siste 18 årene, men det kan likevel være et tegn på at bunnen er passert for denne gangen.

70 år med statistikk

Gold har gått helt tilbake til 1948, da målingene startet, og sett på utviklingen i ledigheten. I snitt har ledigheten vært 4,1 prosent og han har funnet at en resesjon ikke er så langt unna når ledigheten når en bunn.

Den laveste ledigheten de siste 70 årene var 2,5 prosent i mai 1953. I september 1968 var den nede i 3,4 prosent, i april 2000 var den 3,8 prosent og nå i mai tangerte den 3,8 prosent igjen.

Det siste kan ha vært bunnen i denne sykelen.

Gold har også funnet at en bunn i ledigheten i snitt kommer 9,2 måneder før en resesjon (to kvartaler med negativ BNP-vekst) og 14,8 måneder før et nedadgående marked - et såkalt bear marked - som inntreffer når børsene har falt mer enn 20 prosent fra toppen.

I halvparten av tilfellene har imidlertid børsene begynt å falle mye tidligere, og de har i tillegg ofte falt en stund også før de kommer inn i et såkalt bear marked.

Bunner i ledigheten

Toppen for S&P 500, etter bunnen i ledigheten i 2000 på 3,8 prosent, kom 24. mars 2000. I mars året etter startet resesjonen.

Toppen for S&P 500, etter den første bunnen i ledigheten på 4,4 prosent i oktober 2006, kom 9. oktober 2007. I desember samme år startet resesjonen, ifølge Gold.

Hvis bunnen i ledigheten denne gangen var 3,8 prosent i mai, kan et børsfall og en resesjon være like om hjørnet - selv om det kanskje ikke akkurat føles slik i øyeblikket.

Gold gir oss imidlertid kanskje enda litt mer tid til å forberede oss på. Han viser til at ledigheten vanligvis stiger litt, slik den nå gjorde i juni, før den synker tilbake igjen - før den tar av

Eksempelvis bunnet ledigheten i oktober 2006 ut på 4,4 prosent. Den steg 0,1 prosentpoeng den neste måneden, før den falt til 4,4 prosent igjen flere ganger. Først i juni 2007 begynte den å bevege seg betydelig høyere, skriver han.

Aksjemarkedet i USA toppet i oktober 2007 og i desember samme år begynte resesjonen.

Denne toppen

S&P 500 nådde en topp på 2.872,87 den 26. januar i år, fire måneder før ledigheten falt til 3,8 prosent.

Finanskrøsusen Jim Rogers spådde igjen nylig at vi kan snart kan få det største krakket i vår livstid - i år eller neste år.

Kan det ha vært enda et signal om at et børsfall og en resesjon er nærmere enn vi tror?

Her finner du Golds spalte og tabeller.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.