Børs og finans

Norwegian knuser analytikernes forventninger

Analytikerne spådde en halv milliard i underskudd. Den spådommen gjorde Kjos til skamme. 

Bjørn Kjos. Foto: Eivind Yggeseth.

Bjørn Kjos. Foto: Eivind Yggeseth.

Artikkel av: John Inge Seljehaug
12. juli 2018 - 07.00

Norwegian melder om et resultat etter skatt på 300,3 millioner kroner i 2. kvartal 2018, mot minus 690,9 millioner kroner i samme periode i fjor.

Ifølge TDN Direkt var det ventet et resultat på minus 535 millioner kroner.

- Det er gledelig å legge frem et godt resultat med reduserte kostnader til tross for en sterk vekst dette kvartalet. Fremover skal veksten avta og vi skal høste av det vi har sådd, noe som vil gagne kunder, ansatte og aksjonærer, sier konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos. 

Resultat per aksje ble 7,4 kroner, mot minus 19,5 kroner ved samme korsvei i fjor.

Resultatet før skatt ble 369,6 millioner kroner, sammenlignet med minus 909,0 millioner kroner i fjor. Her var det ventet minus 701 millioner kroner.

Driftsresultatet ble 153,6 millioner kroner, mot minus 863 millioner kroner året før.

Driftsinntektene beløp seg til 10.227 millioner kroner, sammenlignet med 7.775 millioner kroner i 2. kvartal 2017. Konsensus blant analytikerne lå på 10.514 millioner kroner. 

Reduserte kostnadene

- Jeg er også veldig glad og takknemlig for at vi i løpet av de siste seks månedene har mottatt ti forskjellige priser. I juni ble Norwegian kåret til Norges mest innovative selskap, og i juli ble vi tildelt «World Travel Award» for beste flyselskap i Europa. Vi har også mottatt «Ambassador’s Award» fra USAs ambassadør til Norge, som viser at det vi har oppnådd så langt i USA blir verdsatt og anerkjent av amerikanske myndigheter, fortsetter Kjos. 

Selskapets kostnader er redusert med ni prosent dette kvartalet, skriver Norwegian.

Regnet uten drivstoffkostnader er kostnadene ned med 19 prosent. Engangseffekter har også dette kvartalet bidratt til en kostnadsreduksjon. Kostnadene er redusert til tross for at selskapet har hatt den høyeste veksten noen sinne i løpet av et kvartal med 48 prosent (ASK), samt at oljeprisen har vært betydelig høyere sammenlignet med samme periode i fjor. Trafikkveksten for andre kvartal (RPK) var på 46 prosent, oppsummerer selskapet. 

Norwegian Air Shuttle hadde en enhetskostnad inklusive avskrivninger på 0,41 kroner i andre kvartal 2018, mot 0,45 kroner i samme kvartal året før.

Høyner guidingen

Norwegian Air Shuttle høyner guidingen for ventet enhetskostnad (CASK)i 2018 til 0,425-0,43 kroner, grunnet høyere enn ventet oljepris. Det gjentas en ventet enhetskostnad på 0,29-0,295 kroner ekskludert drivstoff og avskrivninger.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport torsdag.

Videre kutter selskapet guidingen for driftsinvesteringer i 2018 til 1,75 milliarder dollar fra tidligere 1,9 milliarder, og i 2019 til 2,2 milliarder dollar fra tidligere 2,6 milliarder.

Målet om en produksjonsvekst (ASK) på 40 prosent for 2018 gjentas.

Hele kvartalsrapporten og presentasjonenen her

Vil åpne pilotskole i Spania

Det siste året har flere flyselskaper, inkludert Norwegian, slitet med pilotmangel.

Bemanningsbyrået OSM Aviation som Norwegian er deleier av, sa i fjor at det planlegger egen pilotskole utenfor Arendal, og OSM Aviation Academy tar imot de første elevene i september i år.

Nå har det også planer om å utdanne piloter i Spania, skriver DN.

– Vi undersøker for øyeblikket mulighetene for en egen pilotskole i Spania. Hvis vi finner et egnet sted og får tak i treningsfly, kan vi forhåpentlig være i gang i løpet av 2019, sier Operativ direktør Fredrik G. Øygard i OSM Aviation.

 

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.