Børs og finans

Slik endte Oslo Børs tirsdag

Børsen klatret på nyheter om streik i oljesektoren - Equinor når nye høyder etter solid vekst.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
10. juli 2018 - 16.31

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,18 prosent til 899,13 poeng tirsdag, etter en sterk oppgang som nærmet seg en ny intradag-rekord for indeksen. 

Totalt ble det omsatt aksjer og egenkapitalbevis i overkant av 4,5 milliarder kroner. 

Oljeprisene

Oljeprisen steg siden åpning samtidig som det kom nyheter om at det er brudd i forhandlingene mellom Rederiforbundet og Safe. Dermed er over 600 riggarbeidere tatt ut i streik, og av selskapene melder blant annet Shell om stenging av Knarr-feltet som følge av streiken. 

Commerzbank peker på at til tross for at produksjonsstansen på Knarr-feltet kun utgjør en liten del av den globale produksjonen, vil det kunne påvirke oljeprisen når markedet allerede er svært stramt. Videre poengterer banken at det allerede er betydelig mangel på libysk olje i markedet, og at produksjon fra landet for tiden er på om lag 527.000 fat per dag. Dette er snaue halvparten av produksjonsnivået landet hadde i februar. 

Få minutter før børsslutt landet Brent-oljen opp 1,27 prosent til 79,02 dollar per fat. Den amerikanske lettoljen er i skrivende stund opp 0,73 prosent til 74,39 dollar per fat. 

Ifølge TDN Direkt mener oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie at det meste av prisoppgangen skyldes nedstengning i Libya og at USAs sanksjoner mot Iran begynner å ta effekt. Analytikeren mener videre at de norske oljearbeidernes streik høyst sannsynlig har en ubetydelig effekt på oljeprisen, men denne kan, i lys av tilbuds-problemer i andre oljeproduserende land, bli oppfattet av noen i utlandet som en ny potensiell tilbudsforstyrrelse.

Olje-aksjene

Equinor satt ny intradag-rekord da aksjen traff 225,50 kroner tirsdag. Aksjen fikk motstand ved rekordnivået, men landet likevel opp 2,41 prosent til 225,4 kroner.  

Aker BP ventes å rapportere noe bedre tall enn førstekvartalsrapporten som følge av høyere oljepris det siste kvartalet. Selskapet ventes å slippe kvartalstallene sine fredag denne uken.

- For andrekvartalsrapporten forventer vi ikke store endringer i framtidsutsiktene. Dersom det skulle være noe, tror vi selskapet muligens vil gi noe mer utfyllende informasjon om størrelsen på prosjektavsetningene som gjenstår i capex-guidingen på Sverdrup-prosjektet, skriver analytikerne Teodor Sveen-Nilsen og Tommy Johannesen fra Sparebank 1 Markets, ifølge TDN Direkt. 

Ved børsslutt endte Aker BP opp 2,65 prosent til 317,6 kroner, samtidig som DNO steg 4,27 prosent til 15,87 kroner. 

Blandede reaksjoner i forkant av resultatrush

Torsdag slipper DNB tallene sine for 2. kvartal. 17 analytikere venter et resultat før skatt på i snitt 7.803 millioner kroner for DNB i 2. kvartal 2018, viser estimater Inquiry Financial har innhentet for TDN Direkt. Dette vil i så fall være opp fra 6.819 millioner kroner i 2. kvartal i fjor. 

Av de 14 analytikerne som oppgir anbefaling, har bare fem kjøp eller «overvekt». Åtte anbefaler hold, mens den siste har en «undervekt»-anbefaling.

DNB steg 0,93 prosent til 162,1 kroner. 

Torsdag denne uken legger også Norwegian Air Shuttle frem tallene. Flyselskapet ventes å legge frem en ebitda på -165 millioner kroner for andre kvartal 2018, mot 59 millioner kroner i samme kvartal året før, ifølge TDN Direkt. 

Tre av fem deltagende meglerhus anbefaler kjøp av Norwegian Air Shuttle-aksjen, mens to anbefaler hold.

Norwegian falt 0,12 prosent til 240,4 kroner. 

Vinnere og tapere

I.M. Skaugen topper vinnerlisten blant selskapene notert på Oslo Børs, etter å ha steget 10,53 prosent til 0,829 kroner. REC Silicon når andreplassen etter å ha steget 8,91 prosent til 0,899 kroner, etterfulgt av Thin Film Electronics som landet opp 8,65 prosent til 1,734 kroner.

Blant de større tar Stolt-Nielsen seg også godt ut ved børsslutt, etter at aksjen endte opp 5,83 prosent til 134,4 kroner.

NTS ASA topper taperlisten ved børsslutt tirsdag, etter å ha stupt 6,15 prosent til 45,8 kroner. Aksjen er etterfulgt av Fred. Olsen Energy, som tapte 5,98 prosent og endte på 6,29 kroner.