Børs og finans

CL-exit og trenerbråk koster dyrt

Kan ha tapt nærmere 180 mill

Onsdag røk Rosenborg ut av Champions League. De økonomiske konsekvensene er enorme for trønderklubben.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
2. august 2018 - 12.52

Rosenborg ballklubb har opplevd en turbulent periode de siste ukene. Etter å ha sparket trenerparet Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun i midten av juli har styret og ledelsen i Rosenborg høstet mye kritikk.

Onsdag røk Rosenborg ut av Champions League. Exit før gruppespillet i den prestisjetunge turneringen har enorme økonomiske konsekvenser for trønderklubben.

Etter å ha trukket fra premiepenger for å nå 2. kvalifiseringsrunde, taper Rosenborg hele 134,5 millioner av den forhåndsfastsatte utbetalingen på 145,5 millioner kroner for å nå gruppespillet i turneringen.

De to foregående anledningene Rosenborg spilte gruppespill i Champions League endte trønderne med én seier og én uavgjort som resultat. Et slikt utfall hadde gitt en ekstra utbetaling på henholdsvis 25,8 og 8,6 millioner kroner.

Ved avansement til gruppespillet ville Rosenborg også fått en andel av TV-rettighetene. Med en estimert norsk markedsandel på 0,35 prosent ville trønderklubben hatt krav på nærmere 10 millioner kroner ekstra for å nå gruppespillet i den prestisjetunge turneringen.

Rosenborg kan dermed ha tapt nærmere 180 millioner kroner på å ikke nå gruppespillet i Champions League. Til sammenligning har eliteserieklubb og trøndernabo Ranheim en total budsjettramme på 17 millioner kroner.

UEFA Eurpoa League er ikke hensyntatt i beregningen.

Trenersparkingen koster

Rosenborg kan ende opp med å måtte betale dyrt for sparkingen av den profilerte trenerduoen.

Kåre Ingebrigtsen hadde en skattbar inntekt på 3,85 millioner kroner i 2016, ifølge offentlige skattelister. Den tidligere Rosenborg-treneren skal ha krav på ett års etterlønn i henhold til kontrakten med klubben, hevder VG.

Erik Hoftun hadde en skattbar inntekt på 2,06 millioner kroner i 2016, ifølge skattelistene.

Trenerduoen skal ha sendt brev til Rosenborg med krav om forhandlinger om en endelig sluttpakke tirsdag 24. august, melder Aftenposten.

- De ønsker å komme i dialog med arbeidsgiveren, og å komme i mål med en avtale, sa daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening Teddy Moen til Aftenposten 25. juli. Ifølge avisen skal begge ha kontrakt med trønderklubben frem til 2020.

Det forventes at Rosenborg vil komme med tilsvar til brevet i starten av neste uke.

Hvis betingelsene i kontrakten til Ingebrigtsen blir gjeldene for begge trenerne må Rosenborg ut med minst 5,9 millioner kroner for å kvitte seg med trenerduoen.

Hegnar.no har forsøkt å komme i kontakt med Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg ballklubb, uten å lykkes.