Børs og finans

CIO viser grafer

Nøkkeltallet spår 10 år med negativ avkastning

Investeringsdirektør trekker frem et nøkkeltall som kan spå tøffere tider for markedet fremover.

Foto: lOvE lOvE / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: lOvE lOvE / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
9. august 2018 - 12.43

Det er mye som har forandret seg siden de elleville dagene på slutten av 1990-tallet hvor aksjekursene fløy bare man brukte ord som "data" og "internett".

Apple har gått fra å være bare enda en teknologi-merkevare til å bli det mest verdifulle selskapet i verden, Amazon har gått fra å være en e-bok forhandler til en koloss innenfor online shopping og Teslas Elon Musk har tatt steget fra en ubemerket gründer til en Twitter-stjerne, skriver Marketwatch.

Allikevel stiller flere og flere spørsmål ved om markedet har gått for mye.

Doug Ramsey, investeringsdirektør i Leuthold Group, er en av dem.

Blant flere likheter mellom verdsettelsene under de glade dagene før dotcom-boblen sprakk og dagens S&P500, trekker Ramsey frem pris/omsetnings-utviklingen som "den mest skremmende grafen i databasen vår", skriver Marketwatch.

 

The Leuthold Group

- Husk at det forrige besøket på nåværende nivåer ble fulgt av S&P 500s første 10-år med negativ totalavkastning, sier investeringsdirektøren i et blogginnlegg. 

Pris/omsetning (P/S) er mindre brukt enn pris/inntjening (P/E), men nøkkeltallet muliggjør en sammenligning av relativ prising der regnskapsregler og engangseffekter ikke er like utslagsgivende. 

Når man ser på medianen for P/S blant selskapene i S&P500 er tendensen enda mer alarmerende.

The Leuthold Group

- Overprisingen i 2000 var svært konsentrert mens i dag er den vidstrakt over det hele. Median P/S blant selskapene på S&P500 er 2,63, noe som er mer enn det dobbelte av 1,23 som nøkkeltallet lå på i forkant av februar 2000, skriver Ramsey i et innlegg.

I et oppfølgende innlegg fremhever investeringsdirektøren hvordan 2018 begynner å ligne mer og mer på år 2000, skriver Marketwatch.

- De statistiske likhetene mellom de to oppgangene er økende, og oppslutningen omkring den banebrytende teknologien til dagens markedsledere ser ut til å ha blåst seg opp til 1998-nivået, skriver Ramsey.