Børs og finans

Nordea Markets: Mest sannsynlig de som vil ta over Tesla

Nordea-økonomer om viktige hendelser.

Elon Musk - Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli, File/NTB Scanpix

Elon Musk - Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli, File/NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
8. august 2018 - 09.15

«Elon Musk sa i en tweet at han har funnet en investor som vil kjøpe Tesla og ta det av børs. Et saudiarabisk fond har kjøpt seg kraftig opp i det siste og er mest sannsynlig de som vil ta over selskapet», heter det i morgenrapporten fra Nordea Markets.

I en oppfølger tvitret Musk at aksjonærene skal få valget mellom å selge på kurs 420 dollar eller beholde aksjene i Tesla som privat selskap. Han håper at de fleste ikke vil selge, men være med videre, som aksjonærer i et unotert selskap.

Ender Musk opp med å lede en overtagelse av selskapet og en delisting til en kurs på 420 dollar vil det i så fall verdsette selskapet til nær 72 milliarder dollar, tilsvarende 590 milliarder kroner.

Se også: Elon Musk med overraskende trekk

«Litt underlig»

I går fikk vi tall på norsk industriproduksjon.

«Omtrent som ventet kom indeksen inn uendret fra forrige måned. Industriproduksjonen har beveget seg sideveis siste tiden, noe som egentlig er litt underlig. Både svak krone og sterk vekst internasjonalt burde bidratt til økt produksjon», står det i rapporten.

Internasjonalt er det ifølge Nordea Markets tynt med nøkkeltall.

«Prospera offentliggjør en undersøkelse om inflasjonsforventning som kan være viktig for svenske renter».

Hoveddriveren

Norske kroner styrket seg mot dollar tirsdag.

«Hoveddriveren var en korreksjon i EURUSD, noe vi skrev om i gårsdagens morgenrapport. Vi mener det fortsatt er godt rom for at kronen kan styrke seg videre», heter det fra Nordea-økonomene.

Amerikanske renter har falt noe tilbake etter at 10-års rentene handlet over tre prosent forrige uke. Nordea Markets mener fortsatt at rentene skal en del høyere.

«Den amerikanske sentralbanken gjentok forrige uke at de vil heve styringsrentene i september og hevet sin oppfatning av veksten fra solid til sterk. Høyere utgifter og lavere skatteinntekter etter skattereformen gjør også at lånebehovet for den amerikanske staten blir langt høyere fremover enn det har vært de siste fire-fem årene».

I tillegg skal sentralbanken ifølge økonomene minske sin beholdning av statsobligasjoner, noe som vil øke nettoutbudet og presse rentene oppover.

«Vi venter imidlertid at det blir vanskelig for lange renter å stige før midten av september. Det er fordi en annen effekten av skattereformen er at skattefradraget for å betale inn til bedriftenes pensjonsordning faller fra 35 til 21 prosent for innbetalinger gjort etter 15. september».

Nordea Markets viser til at omtrent ¾ av amerikanske bedrifter i en spørreundersøkelse har sagt at de vil øke sine bidrag til sin ordning på grunn av dette og mange har allerede gjort det, men Nordea-økonomene venter at en del venter til siste liten.

«En stor del av pensjonsinnbetalingene vil gå til kjøp av lange obligasjoner og vil være med på å holde presset nede på lange renter til midten av neste måned», heter det i rapporten.