Børs og finans

Oppdatert 13:20

Norge gjør første innskudd i oljefondet på over to år

Innskuddet er på 1,9 milliarder norske kroner. 

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen / Njål Eivind Kleiven
1. august 2018 - 13.04

Finansdepartementet har i dag skutt inn 1,9 milliarder kroner i oljefondet, som er det første innskuddet siden 2016, ifølge Bloomberg. 

Nettouttaket fra fondet har vært 7,9 milliarder kroner så langt i år. Det reviderte nasjonalbudsjettet fra mai legger opp til et uttak på 21 milliarder for helåret 2018.

- Innskuddet kommer hovedsakelig som et resultat av høyere oljepris og tegn på at den norske økonomien går bedre, sier Kristoffer Kjær Lomholt, analytiker i Danske Bank, til Bloomberg.

Oljefondet er i skrivende stund verdsatt til 8.485 milliarder kroner, og siden 2016 har fondet blitt tappet for om lag 150 milliarder kroner for å kompensere for budsjettunderskudd. Men med en kontantstrøm fra investeringer på over 200 milliarder kroner i året, har fondet allikevel vokst i samme periode, skriver Bloomberg.

Lomholt mener at effekten på den norske kronen vil bli liten.

- Man kan også se at sentralbanken har redusert kjøpene av norske kroner, men implikasjonene for valutaen vil nok bli begrenset siden ethvert fall i etterspørselen sannsynligvis motvirkes av kjøpende oljeselskaper, sier Lomholt til Bloomberg.