Børs og finans

Indeksen som bekrefter at amerikansk økonomi går som en kule

Økonomene i Nordea Markets og Handelsbanken Capital Markets om viktigste hendelser.

Foto: AP Photo/Richard Drew, File/NTB Scanpix

Foto: AP Photo/Richard Drew, File/NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
6. september 2018 - 08.56

I dag, torsdag, holder Riksbanken rentemøtet i Sverige.

«Det er bredt ventet at styringsrenten blir holdt uendret på minus 0,5 prosent. Til tross for en mye svakere svensk krone som vil gi høyere importert inflasjon midlertidig, er det underliggende innenlandske prispresset mindre enn ventet», heter det fra sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i morgenrapporten.

Olsen viser til at Riksbanken særlig har trukket fram lavere prisvekst på tjenester enn ventet.

«Vi tror derfor Riksbanken kommer med en rentebane som reduserer sannsynligheten for en renteøkning i Q4 i år. Men markedet har allerede bakt inn en duete melding fra sentralbanken, så utslagene bør bli små», skriver Olsen i rapporten.

Flere tall fra USA

Fra USA får vi i dag sysselsettingstall fra ADP, som ifølge sjeføkonomen kan gi en indikasjon på hvor de offisielle payroll-tallene på fredag ender.

Enda mer fokus vil det nok være på ISM for tjenestesektoren.

«Etter et fall i forrige måned venter konsensus en oppgang denne måneden fra 55,7 til 56,8. Sammen med den sterke målingen vi fikk fra industrien på tirsdag (høyeste måling siden 2004) betyr det at det fortsatt går svært så godt i amerikansk økonomi til tross for handelskrig og uro rundt fremvoksende økonomier», skriver Olsen.

En god pekepinn

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets venter også i spenning på hva Riksbanken i dag vil si om det videre renteforløpet. Handelsbankens forventning er at vi får en renteheving i desember i år, mens første renteheving fra Riksbanken er ikke fullt priset i markedet før nærmere sommeren neste år.

«Dagens rentemøte vil antakelig gi en god pekepinn på hvilken forventning som er rett, ettersom sentralbanken vil publisere en ny rentebane som vil fortelle oss hva de videre planene er. Som kjent så er det inflasjonsutviklingen som er styrende for pengepolitikken i Sverige for tiden», skriver seniorøkonom Halfdan Grangård i morgenrapporten.

Siden juli-møtet, har utviklingen på den fronten vært blandet. Samlet inflasjon har holdt seg oppe over inflasjonsmålet, kronen er svakere enn Riksbankens anslag, og lønnsdata for mai og juni viste en viss akselerasjon.

«Alt dette støtter oppunder inflasjonen. På den andre siden har utviklingen i inflasjonen justert for energipriser vært skuffende, noe som kan tyde på at inflasjonsoppgangen kan vise seg å bli midlertidig. Samlet tror altså våre svenske kolleger at utviklingen har vært god nok til at første renteheving fortsatt signaliseres i desember», skriver Grangård.

Bekrefter inntrykket

Hva gjelder dagens amerikanske tall for arbeidsmarkedet gjennom ADP-sysselsettingen og statistikken for nye dagpengesøkere, ventes førstnevnte ifølge seniorøkonomen å vise en sysselsettingsvekst på 200 000 personer i august, godt i tråd med forventningene til offisiell sysselsettingsvekst (payrolls) som slippes på fredag.

Konsensus venter også fortsatt lav tilstrømning til ledighetskøen forrige uke.

Etter at ISM for industrien gjorde et solid byks på tirsdag, er det også forventninger til oppgang i ISM for resten av økonomien.

«Denne indeksen falt fra 59,1 i juni til 55,7 i juli, og nå ventes det en delvis reversering av fallet til 56,8. Det vil i så fall bidra til å bekrefte inntrykket av at den amerikanske økonomien går som en kule for tiden», skriver Grangård i rapporten.