Børs og finans

Kan glede seg over oppgang på 660 prosent siden krisen

Mads Johannesen. Foto: Nordnet.

Mads Johannesen. Foto: Nordnet.

Artikkel av: Stian Jacobsen
14. september 2018 - 12.54

Hittil i år er den norske sparebankindeksen (OSEEX) opp 11,5 prosent, samtidig med at DNB har klatret til all-time-high. Til tross for dette opplever de europeiske bankene en nedtrend, og store europeiske banker med Deutsche Bank i spissen er ned mellom 15 og 40 prosent.

Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet, mener de europeiske bankene fortsatt lider av ettervirkninger etter finanskrisen.

- Andelen «non performing loans», altså misligholdte lån, er fremdeles på høye nivåer, samtidig som at ledigheten i eurosonen fortsatt er 8,2 prosent. Til sammenligning har Norge en ledighet på 3,9 prosent. Dette bærer fortsatt bankene preg av, skriver Johannesen i en mail til Hegnar.no.

Til tross for at de europeiske bankene har bygget opp kjernekapital og styrket sin finansielle balanse de siste årene, er fortsatt andelen misligholdte lån dobbelt så høy sammenlignet med de amerikanske bankene, ifølge europaøkonom Carsten Hesse, i Berenberg Bank.

Her hjemme er imidlertid stemningen annerledes.

Norges største bank, DNB, har gjennom året stadig klatret til nye høyder. DNB er siden finanskrisen opp nesten 660 prosent, fra bunnen på 23 kroner til nærmere 174 kroner i slutten av august. Til sammenligning handles Deutsche Bank-aksjen på samme kurs som under finanskrisen i 2008/2009.

- Norge kom godt ut av finanskrisen ved å føre en ekspansiv finanspolitikk som fikk økonomien raskt på rett kjøl. Vi var også heldige med at oljeprisen raskt steg opp fra bunnen på rundt 40 dollar rundt årsskiftet 2008-09 til over 100 dollar fatet i 2010-11, som ga en ytterligere vekstimpuls inn i norsk økonomi, sier Johannesen til Hegnar.no.

Johannesen mener at norske banker er bedre stilt i dag enn for ti år siden, siden de har blitt pålagt å holde en større egenkapital samt at myndighetene fører bedre tilsyn med finanssektoren i dag.