Børs og finans

- Markedet undervurderer risiko

Advarer om fare for ustabil verdensøkonomi

Verdensøkonomiens stabilitet er under stadig større press som følge av handelskonflikter. Investeringsdirektør mener investorene bør trekke pengene ut av USA.

Managing Director of International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde - Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati

Managing Director of International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde - Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven / NTB
10. oktober 2018 - 19.28

– Vi må ta hverandre i hendene og reparere handelssystemet, ikke ødelegge det, sa IMF-sjef Christine Lagarde onsdag under årsmøtet til Pengefondet og Verdensbanken på Bali i Indonesia, ifølge NTB.

Hun ga uttrykk for bekymringer som også preger en rapport som IMF la fram dagen før. Her advares det om «farlige understrømmer» som utgjør en økende trussel mot verdensøkonomien.

Årets utgave av Financial Stability Report skal være blant de mest omfattende undersøkelsene som er gjort av banknæringen og markedene siden finanskrisen.

– Kan skade veksten

Bankene er langt bedre rustet nå enn de var i 2008. Men økte handelsspenninger bidrar til ny risiko. Ytterligere skritt mot handelskrig kan «i betydelig grad skade global vekst», advarer IMF, som viser til at man de siste månedene allerede har begynt å se negative tegn.

Tidligere har pengefondet flere ganger gitt uttrykk for bekymring for handelskonflikten mellom USA og Kina.

Også andre risikomomenter trekkes fram i rapporten. Brexit uten skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU kan også «negativt påvirke markedet», mener IMF, som viser til at man ved et slikt scenario kan risikere fragmentering av valutamarkedene i Europa.

Pengetrykking

IMF oppfordrer den britiske sentralbanken Bank of England til å stå klar til å trykke opp mer penger dersom det skulle bli nødvendig, melder BBC.

I en annen rapport har IMF pekt på Storbritannias høye gjeld og begrensede statlige verdier. Storbritannia solgte unna mange av de statlige selskapene på 1980- og 90-tallet, og i motsetning til Norge har landet ikke etablert et fond basert på oljeinntekter.

Blant ledende industrialiserte land er det bare Portugal som er i en verre situasjon enn Storbritannia, mener IMF.

USA er dyrt

Investeringsdirektør i Saxo Bank Steen Jakobsen uttalte til CNBC i forbindelse med rapporten til IMF at investorene underestimerer den underliggende risikoen i økonomien.

- Det vi sier til investorene våre som et minimum er at de må innse at USA er dyrt ved å redusere eksponeringen. Hvis du ikke vil redusere den totale aksjeeksponeringen kan du gå til et globalt indeksfond eller ta litt risiko i fremvoksende markedet. Per nå ber vi kundene våre være klar over at markedet undervurderer risiko.

Jakobsen mener det var fornuftig av IMF å komme med en advarsel og et tydelig signal. Han peker på at volatiliteten er kunstig lav.

- Tilbakekjøpsprogrammene i USA i år har beløpt seg til én billion dollar og det er ikke noe annet enn én billion som er brukt til å redusere antall aksjer i omløp i verden. Hvorfor er dette relevant? Fordi the gjør at volatiliteten blir kunstig lav i det amerikanske markedet. Det (amerikanske markedet, red.anm.) går av gårde alene, sa Jokabsen til CNBC før han påpekte at de fleste markeder, bortsett fra blant annet USA og Norge, har falt tilbake i 2018.