Børs og finans

Markedet er i villrede:

- Folk tar penger av bordet

- Det er ikke snakk om at vi har hatt en global gjeldsbombe som har eksplodert over natten, sier råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop. 

Bjarne Schieldrop - Foto: Finansavisen

Bjarne Schieldrop - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Eline Hvamstad
11. oktober 2018 - 09.50
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

- Markedet er i villrede. Og det vi så i USA i går mener jeg i stor grad er profitt taking. Folk tar penger av bordet for å se hva som skjer, sier råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop til Hegnar.no, og fortsetter;

- Det er ikke snakk om at vi har hatt en global gjeldsbombe som har eksplodert over natten. Det er snarere profitt taking, enn at man tror alt skal gå til helvete. Folk vil se an markedet.

LES OGSÅ: Folk har glemt at markedet kan falle

- Oljen vil ikke dempe fallet

Oljeprisen har vært sterk den siste tiden, falt tilbake onsdag kveld, men stigerigjen torsdag morgen. 

- Kan dette dempe børsfallet i Norge?

- Det er vanskelig å se for seg at det norske aksjemarkedet vil stå imot et globalt fall i aksjemarkedet, selv om oljeprisen holder seg oppe, sier råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop til Hegnar.no.

- Det er klart at oljeprisen er positiv for norske oljeaksjer, men et fall der ute vil sende multiplene på utenlandske aksjer ned, og da vil norske aksjer bli dyre.

LES OGSÅ: Da blir det ikke 20 eller 30, men 50 prosent ned

Måtte komme en korreksjon

Schieldrop, som er på vei inn i et kundemøte, forteller at de snakket om børsfallet på jobb fra morgen av i dag. 

- Ingen er overrasket. Folk ventet på at dette skulle komme, sier Schieldrop, og fortsetter;

- Rentene stiger, den globale veksten nedjusteres og nå kommer 3. kvartalsrapporteringen. Nei, folk er ikke overrasket over at det kommer en korreksjon nå.

- Så gjenstår det å se hvor alvorlig det blir. Det er klart det skjer mye globalt, for eksempel handelskrigen mellom USA og Kina, og hvilke konsekvenser det vil få. Donald Trump fyrer av left, right og center mot Kina, Opec, Saudi-Arabia, Iran, Fed. Det er umulig å forutsi hva han vil finne på, kommenterer Schieldrop.

Allmenn uro

Han forteller at han var på et LME-seminar i London på mandag.

- Det arrangeres en gang i året, og det var helt tydelig at det var en allmenn uro og usikkerhet blant deltakerne, sier råvaresjefen.

- Hvis man ser på det grunnleggende, bilflow i Asia, råvaredemand og så videre. Så tyder alt på at vi har en god global økonomisk situasjon. Men så er det all støyen rundt. Hvor alvorlig blir handelskrigen mellom USA og Kina, hvor stort blir fallet i emerging markets når IMF nedjusterer, spør Schieldrop høyt.

I skrivende stund er Oslo Børs ned 2,6 prosent.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.