Børs og finans

Rentene hopper i flere land etter økt uro i Italia

Flere statsrenter stiger over 40 basispunkter.

Foto: Vladimir Mucibabic / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Vladimir Mucibabic / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
19. oktober 2018 - 15.35

Både italienske, spanske og portugisiske tiårs statsrenter steg rundt 40 basispunkter fredag etter økt uro rundt Italias budsjett.

Torsdag tok EU det første formelle steget i prosessen som kan lede til en avvisning av Italias budsjett, og sendte et brev til myndighetene i Roma hvor de beskrev budsjettet som alvorlig brudd med unionens regler for gjeldsniv, skriver TDN Direkt.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker hintet tidligere i uken om at budsjettet ville bli avvist, og sa det ikke respekterte avtaler inngått mellom EU og tidligere regjeringer i Italia.
Italienske politikere har siden prøvd å dra med andre land i den europeiske periferien i diskusjonen om budsjettunderskuddet, ifølge Financial Times.

Den italienske statsministeren Giuseppe Conte sa torsdag etter å ha mottatt brevet fra EU at unionen burde skrive til Spania, Frankrike og Portugal også, skriver TDN Direkt.
Ellers har den norske regjeringen foreslått å opprette en egen rentekomite i Norges Bank. Komiteen vil bestå av tre interne, sentralbanksjefen og to visesentralbanksjefer, og to eksterne personer. Dagens hovedstyre består av åtte medlemmer hvorav fem er eksterne.