Børs og finans

- Ikke starten på en krise

Sjefstrateg: - Dette er en kjøpsmulighet

Sjefstrateg Christian Lie mener likevel investorer må forberede seg på lavere avkastning de neste fem årene. 

Christian Lie - Foto: Finansavisen

Christian Lie - Foto: Finansavisen

Artikkel av: John Inge Seljehaug
11. oktober 2018 - 13.46

En må tilbake til februar forrige gang Wall Street falt så mye på en handelsdag. Uroen har torsdag spredt seg videre til Asia og de globale aksjemarkedene.

Her hjemme er Oslo Børs ned 3,5 prosent torsdag ettermiddag, og står i 882,56. 

På det laveste har indeksen nede vært nede i 880,36.

- Amerikanske aksjer generelt, og teknologisektoren spesielt, har nærmest vært «priced for perfection» i år, og avkastningen i USA har vært betydelig bedre enn for globale aksjer utenfor USA. Vi har forventet at denne divergensen ikke kunne fortsette, og at avkastningsnivået mellom USA og resten ville bli jevnere.

Det sier sjefstrateg i Danske Bank Wealth Management, Christian Lie, til Hegnar.no. 

- I en situasjon hvor investorene er bekymret for FED som ikke lenger skal redde aksjemarkedet, høy, men avtagende selskapsinntjening, svakere globalt vekstmoment (laveste globale PMI på 2 år), bekymringer rundt kinesisk økonomi, handelskrig, Italia og teknologisektoren, tyder mye på at det er amerikanske aksjer som skal ned, og ikke globale aksjer som skal vesentlig opp på kort sikt.

Les også: Dette er alle risikofaktorer

Ikke starten på en krise

- Historisk har det aldri skjedd at amerikanske aksjer faller, mens f.eks emerging markets-aksjer stiger. Derfor kan stemningen være dårlig en stund til før balansen mellom positive og negative krefter gjenopprettes, sier Lie. 

Han utelukker ikke at resultatsesongen kan by på flere ubehagelige overraskelser som kan gi anledning til «ramaskrik i aksjemarkedene». Sjefstrategen er likevel fortsatt optimist. 

- Det er likevel etter vårt syn fortsatt for sterke fundamentale forhold med fortsatt sterk global BNP-vekst og god inntjeningsvekst, til at dette skal være starten på en alvorlig økonomisk eller finansiell krise, utdyper Lie.

Les også: Andreassen: - Aldri godt å vite hvor det smeller

Lavere aksjeavkastning

- Er dette en kjøpsmulighet? Hva tror du om utviklingen videre?

- Har man 10 års tidshorisont kan dette være en kjøpsmulighet, men jeg tror samtidig vi må forberede oss på lavere avkastning fra aksjer de neste 5-7 årene enn de foregående årene, sier Lie.

- Dette er blant annet fordi vi nå er sent ute i den økonomiske syklusen, markedsverdien av globale aksjer er på rekordnivåer sammenlignet med global BNP, og sentralbankene ikke lenger stiller med sikkerhetsnett, utdyper sjefstrategen.

- Hva er viktig for investorer nå?

- Det viktige er å ha tillit til at den strategien man har valgt er riktig i forhold til den tidshorisonten man har for sine investeringer. Det har skjedd gang på gang historisk at man selger seg ut fordi man tror krisen kommer, og det viser seg at markedene snur opp igjen, eller at man forsøker å treffe ned-og oppturer over tid og at dette resulterer i langt lavere avkastning enn markedet over tid genererer, avslutter Lie. 

Les også: Tidenes største fall på Oslo Børs