Børs og finans

- Den viktigste indikatoren for Norges Bank

Sjeføkonom Kjetil Olsen om dagens viktigste.

Kjetil Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kjetil Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
2. november 2018 - 09.32
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

I dag rettes fokus mot den amerikanske jobbrapporten, sett på som månedens viktigste nøkkeltall.

«Trenden i år har ligget på rundt 200.000 nye jobber i måneden, men i september ble det skapt «kun» 134.000 nye jobber. Tallet ble imidlertid trukket ned av orkanen Florence, så i oktober kan vi fort se en gjeninnhenting», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets morgenrapport.

Konsensus er at sysselsettingen økte med 190.000 nye jobber, men her er det trolig en viss oppside, ifølge sjeføkonomen.

«Det er konsistent med en fortsatt nedgang i arbeidsledigheten over tid, amerikansk økonomi trenger trolig ikke skape mer enn 100.000 nye jobber netto i måneden for at arbeidsledigheten skal holde seg stabil», skriver han.

Laveste siden 1969

Den amerikanske ledigheten ventes imidlertid uendret på 3,7 prosent i oktober, etter at den kom ned mye i forrige måned.

«Det er den laveste ledigheten siden 1969! Så lav ledighet begynner nå for alvor å synes i tall for lønnsveksten, som er på vei opp. Her om dagen fikk vi ECI for 3. kvartal som steg fra 2,9 prosent til 3,1 prosent», skriver sjeføkonomen.

I dag får vi de månedlige Average hourly earnings, som markedet venter også kommer inn på 3,1 prosent over året, opp fra 2,8 prosent i siste måned.

«Vi tror det er mer i vente på lønnsfronten fremover, veksten må komme svært mye ned fra de nivåer vi er på nå for at nedgangen i ledigheten skal stoppe opp», heter det fra Olsen.

Viktigste indikatoren

Vi får også norske ledighetstall i dag. De siste par månedene har den registrerte ledigheten beveget seg nokså sidelengs, til tross for sterk vekst i sysselsettingen. Nordea Markets tror den sterke veksten over tid vil presse ledigheten videre ned, og ser for seg en nedgang på 500-1.000 personer nå i oktober.

«Får vi rett vil ledigheten da ha kommet ned Norges Bank sine estimater, etter å ha ligget litt over. Ledighetstallene er kanskje den viktigste indikatoren for Norges Bank når de gjør sin vurdering av presset i norsk økonomi», skriver Olsen.

Ellers får vi referat fra det siste rentemøtet i Sveriges Riksbank i dag. Nordea Markets venter en rentehevning i desember, men utelukker ikke at denne først kommer i februar.

«Vi tror det blir med denne ene på en god stund, men vil som markedet se etter mulige signaler på et mer signifikant skifte i pengepolitikken», avslutter sjeføkonomen.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.