Børs og finans

Her er J.P. Morgans langsiktige vinneraksjer i blockchain

Men det er få som J.P. Morgan hevder vil høste «materielle økende vekstmuligheter» fra teknologien.

Foto: phive / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: phive / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
8. november 2018 - 20.22

Til tross for at blockchain er et «hot» tema for mange bedrifter, blir det vanskeligere og vanskeligere å selge teknologien til investorer som et langsiktig bet, med mindre du handler bitcoin. 

I et forsøk på å gi sine klienter mindre kontroversielle anbefalinger, har J.P. Morgan navgitt tre selskaper som de tror vil være langsiktige vinnere i den fremvoksende teknologien. 

Banken spår at programvareselskaper vil bruke blockchain på samme måte som mange for tiden anvender maskinlæring og kunstig intelligens. Men det er få som J.P. Morgan hevder vil høste «materielle økende vekstmuligheter» fra teknologien. 

- Investorer bør prøve å identifisere hvor muligheten til å erstatte en mellommann er størst, eller hvor tillit er nødvendig hvor det for øyeblikket ikke eksisterer, eller hvilke selskaper som er best posisjonert til å tilby blockchain som en tjeneste, skrev JP Morgans aksjeanalytiker Sterling Auty i et notat til sine klienter torsdag. 

Tre langsiktige vinnere

J.P. Morgans veddemål ligger i selskaper som er «mellommannens erstatning» og «Blockchain som en tjeneste (Blockchain as a Service)», som banken for øvrig kaller «BaaS». 

I bankens dekning passer minst tre navn til kriteriene, nemlig Akamai, DocuSign og Ellie Mae. 

- Selv om det finnes en rekke selskaper som anvender blockchain-teknologi, med IBM som et eksempel, mener vi at det store Akamai-nettverket har en iboende fordel ved å drive en distribuert ledger i blockchain, skrev J.P. Morgan. 

DocuSign tilbyr allerede muligheten til å koble et blockchain-nettverk til sine systemer. Selskapet, som J.P. Morgan fører en kjøpsanbefaling på, har muligheten til å utnytte både private og offentlige blokker.

- DocuSign ønsker å være plattformen som aktiverer hele kontraktsprosessen på en digital måte. Over tid kunne vi se at mye av plattformen var basert på blockchain, som i utgangspunktet skiftet selskapet fra en sentralisert sikkerhetsmodell til en sikrere, distribuert blockchain-modell, skrev J.P. Morgan. 

Åpenbart valg

Banken kalte eiendomsmegling den mest åpenbare brukskassen for blockchain-teknologi. Ellie Mae vil dra nytte av dette, ifølge banken, som fører en kjøpsanbefaling på aksjen. 

- Å bruke blockchain til å administrere hele boliglånsprosessen kan føre til tillit blant parter, og bruk av smarte kontrakter kan bidra til å automatisere ulike oppgaver, avsluttet J.P. Morgan. 

Akamai Technologies-aksjen klatrer 0,71 prosent til 72,06 dollar, samtidig som DocuSign løftes 1,85 prosent til 44,69 dollar. Ellie Mae er i skrivende stund ned 0,45 prosent til 66,99 dollar.