Børs og finans

Sjeføkonom reagerer: - Nå er det surt nå

Høydeskrekken slår inn.

Kjetil Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kjetil Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
21. november 2018 - 09.10

Tungsinnet rår på børsene, og sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets prøver i dagens morgenrapport å sette ord på det som skjer.

- Nå er det surt nå. Risikosentimentet er virkelig negativt. (...) Uro rundt utsiktene for den globale veksten er en medvirkende årsak til det vi nå opplever, uten at det var noen nøkkeltall av betydning i går som skulle gitt mer næring til den tanken. Vi tror nok også dette er mye en verdsettelseshistorie, skriver Olsen.

Tviler på veksten

Han viser til at lange renter kom mye opp i forkant av både korreksjonen i januar/februar og nå.

- Når investorene også begynner å tvile på vekstutsiktene, og skrur ned sine forventninger til den, slår kombinasjonen høyere renter og svakere vekst mest ut i såkalte vekstaksjer. Dette er selskaper som satser på kraftig vekst, og dermed har store forventede inntektsstrømmer langt frem i tid som skal diskonteres for å få en verdi i nåtid, forklarer sjeføkonomen.

- Høyere diskonteringsrente slår dermed hardt ut på verdsettelsen på slike selskaper, det samme gjør endrede vekstforventninger, legger han til.

Opp igjen i dag?

Han trekker frem Facebook, som nå er ned 40 prosent siden toppen i juli.

- Men alle de såkalte FAANG-aksjene har gjort det relativt sett dårligere enn andre aksjer i det siste. Vel å merke fra ekstremt høye nivåer, skriver Olsen.

Futureshandelen på Wall Street peker mot oppgang fra start i onsdagens handel, uten at Nordeas sjeføkonom tror det betyr en ende på uroen i markedet.

Oslo Børs har iallfall åpnet markant opp i dagens åpning, og er opp rundt 1,3 prosent etter 12 minutters handel.