Børs og finans

Hydro hadde store kontrakter i Brasil

Hydro hadde store kontrakter med brasiliansk ordfører.

Inspeksjon av Alunorte Bauxite deponi. Foto: Norsk Hydro ASA

Inspeksjon av Alunorte Bauxite deponi. Foto: Norsk Hydro ASA

Artikkel av: NTB
12. desember 2018 - 06.17

Et selskap eid av en lokal ordfører hadde store kontrakter ved Hydros Alunorte-anlegg i Brasil. Avtalene ble avviklet et par år etter at ordføreren ble valgt.

Selskapet AC Vilaça Empreendimentos har siden 1999 hatt kontrakter verdt over en halv milliard kroner, bekrefter Hydro overfor DN.

– Det utløste et «rødt flagg» i Hydro at en leverandør som jobbet for Alunorte hadde en eier som ble ordfører i kommunen. Dette er en situasjon som krever ekstra aktsomhet, og derfor ble det gjort videre undersøkelser, skriver Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland i en epost.

Han sier saken senere har vært brukt som eksempel i selskapets dilemmadiskusjoner.

Antonio Carlos Vilaça ble innsatt i 2012. En talsmann sier ordføreren ikke har hatt oppdrag med Hydro siden 2014 og i dag har et godt og respektfullt forhold til selskapet.

Hydro kjøpte Alunorte-anlegget året før Vilaça ble valgt. Tross farene for en interessekonflikt fortsatte altså Hydro å jobbe med ordførerens selskap i et par år etter valget. I løpet av den perioden hadde selskapet inntekter på rundt 150 millioner kroner fra de aktuelle oppdragene.

Internt i Hydro ble det vurdert som problematisk å avvikle forholdet til ordførerens entreprenørselskap umiddelbart, fordi mange lokalt ansatte da sto i fare for å miste jobben. I 2016 var alle kontraktene avviklet.

(©NTB)