Børs og finans

- Ikke nok til å ødelegge stemningen

Aksjemarkedet løftet seg til tross for svake nøkkeltall fra USA.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
8. januar 2019 - 08.53

Aksjer fortsatte å stige i går etter en meget sterk dag fredag. S&P var opp 0,7 prosent og er nå over fire prosent sterkere enn på torsdag. 

«Selv om non-manufacturing ISM falt mere enn ventet fra 60,7 til 57,6, var ikke det nok til å ødelegge stemningen», skriver Lars Mouland and Nick Pausgaard Fisker i Nordea Markets i en fersk rapport.

Den siste målingen tyder ifølge økonomene på fortsatt meget god vekst i langt den største delen av amerikansk foretakssektor (non-manufacturing utgjør 88 prosent), og de tidligere måneders nivå på over 60 har uansett vært langt over det andre regionale stemningsbarometre har vist, mener de.

«Den vektede ISM er nå mere i tråd med faktisk aktivitet og indikerer fortsatt over trendvekst», heter det i rapporten.

Norske kroner styrket seg også videre gjennom gårsdagen og handler nå 9.78 mot Euro, hjulpet av høyere oljepris de siste dagene. 

Hovedindeksen endte mandag på 829,93, opp 0,03 prosent. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4.419 millioner kroner. 

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner opp 0,3 prosent tirsdag, eller innenfor intervallet [0,1, 0,5] prosent.

Bedre enn på lenge

Samtalene mellom USA og Kina startet godt i går og stemningen mellom landene virker bedre enn på lenge, ifølge Mouland og Pausgaard Fisker.

«At den kinesiske visepresidenten Lie He uventet deltok på samtalene i går, er et tegn på at forhandlingene sees som svært viktige helt til toppen av det kinesiske partiet. Samtalene skulle i utgangspunktet bare omfattede mindre høytstående representanter».

Dette er det første formelle møtet siden våpenhvilen ble avtalt 1. desember mellom Donald Trump og Xi Jinping. Vi har siden den tid ifølge Nordea-økonomene sett flere tegn til at Kina vil blidgjøre USA ved at de har økt importen av soyabønner og senket biltollen på amerikanske biler fra 40 prosent til 15 prosent. 

- Vil falle noe tilbake

Det er ellers lite nøkkeltall i dag, delvis grunnet nedstengingen av deler av det amerikanske embedsverket. Fra USA får vi stemningsbarometeret for små bedrifter.

«I likhet med ISM, har dette vært på rekordhøye nivåer og vi venter at det vil falle noe tilbake men fortsatt holde seg bra oppe», heter det.

Fra Norge fikk vi industriproduksjonstall fra november, et tall som ifølge økonomene kan overraske mye fra måned til måned. Britiske boligpriser for november offentliggjøres også i dag. 

Sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at industriproduksjonen var uendret fra oktober til november.

Produksjonen i norsk industri steg 0,9 prosent i perioden september til november 2018, sammenlignet med foregående tremånedersperiode. Over året steg industriproduksjonen 2,8 prosent.

Ifølge SSB var det bygging av skip og plattformer som bidro mest til å trekke industriproduksjonen opp.

På motsatt side var det næringsmiddelindustrien som bidro mest til å dempe utviklingen. Les mer hos SSB.