An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Børs og finans

Børsene klatrer i Kina og Japan

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
11. mars 2019 - 06.59

De fleste Asia-børsene henter seg litt inn igjen mandag morgen. Det skjer etter at forrige uke ble den svakeste for det globale aksjemarkedet siden midten av desember i fjor.

I Japan klatrer Nikkei 0,36 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er opp 0,49 prosent.

Shanghai Composite i Kina styrkes 1,22 prosent, og CSI 300 klatrer 1,34 prosent. Hang Seng i Hong Kong stiger 0,66 prosent.

Kospi i Sør-Korea er opp 0,01 prosent, mens S&P/ASX 200-indeksen i Australia faller 0,38 prosent og Straits Times i Singapore er ned 0,08 prosent.

Handelskrigen

Handelsforhandlingene mellom USA og Kina preger fortsatt i stor grad markedet. Strateg i CMC Markets, Henrik Sommerfelt, mener det kan gå hardt utover verdens børser om de to landene ikke raskt kommer frem til en avtale.

«Nå står begge presidentene med kniven på strupen frem til de har funnet en løsning – noe som forventes innen utgangen av mars», skriver strategen i en kommentar, og påpeker at på tross av Trumps forsøk på å bedre handelsbalansen mot Kina økte underskuddet i 2018 med 10,4 prosent mot året før. 

«Dette er urovekkende tall for et land hvor statsgjelden bare vokser og vokser», skriver Sommerfelt.

Også Kinas president Xi Jinping er presset.

«Fredag var asiatiske aksjer utsatt for en nedgang etter at Kina meldte om eksportfall på hele 20,7 prosent i februar. Dette er betraktelig høyere enn det ventede fallet i eksporten på seks prosent. Flere analytikere peker på handelskrigen med USA som en viktig årsak til fallet, selv om det også skal nevnes at den kinesiske nyttårsfeiringen har spilt inn», påpeker strategen.

Kinas sentralbanksjef bedyret i helgen at Kina ikke vil bruke devaluering som et verktøy for å øke eksporten.