Børs og finans

- Inntjeningsresesjonen ser ut til å la vente på seg

Så langt har rundt 80 prosent av selskapene som har levert resultater for 1. kvartal i USA slått forventningene.

Foto: katjen / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: katjen / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
25. april 2019 - 08.27

De amerikanske børsene falt marginalt onsdag, i påvente av flere inntjeningsresultater. Etter stengetid rapporterte både Facebook og Microsoft om bedre inntjening enn markedet ventet og aksjene steg mellom tre-fem prosent i etterhandelen.

«Så langt har rundt 80 prosent av selskapene som har levert resultater for 1. kvartal i USA slått forventningene, en eventuell inntjeningsresesjon (fallende inntjening to kvartaler på rad) ser derfor ut til å la vente på seg», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets morgenrspport.

Han mener generelt bedre enn ventet inntjening har gitt støtte til ytterligere oppgang i aksjemarkedene i det siste.

Les også: Microsoft og Facebook slår forventningene

Viktige drivere

Oljeprisen holder stand nær 75 dollar per fat, mens kronen har svekket seg med ytterligere tre-fire øre mot euro siden i går morges. EURNOK står nå i 9,64. 

«Fra toppen i begynnelsen av mars på 9,87 hadde EURNOK falt med drøye 30 øre da vi nådde en foreløpig bunn i krysset på mandag. God utvikling i norsk økonomi, renteøkning fra Norges Bank og høyere oljepris har vært viktige drivere. Men som vi har nevnt flere ganger, markedet ser sjelden ut til å «klare» å svelge en særlig mye større bevegelse før vi får en korreksjon opp igjen», heter det fra Olsen.

Svekker kronen

Det ser ifølge sjeføkonomen ut til at mange som har hatt spekulative posisjoner på en sterkere krone, har benyttet det foreløpige bunnpunktet i EURNOK på 9,55 til å ta profitt.

«Det bidrar i seg selv til å svekke kronen. Vi venter derfor nå en konsolideringsperiode for kronen, før vi trolig skal videre nedover i EURNOK utover året, i takt med at Norges Bank følger opp med ytterligere rentehevinger», skriver Olsen.