Børs og finans

Kraftig soloppgang på sprek børs

Og Nel revansjerte seg.

Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. mai 2019 - 16.35

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 870,98 fredag, etter en oppgang på 1,38 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.250 millioner kroner.

Wall Street åpnet i rødt etter at en Twitter-aktiv president Donald Trump innledet fredagen med å varsle enda mer toll på kinesiske varer.

På makrofronten overrasket kjerneinflasjonen i USA bittelitt på nedsiden i april.

På de toneangivende Europa-børsene peker derimot pilene - som på Oslo Børs - oppover.

Britiske FTSE 100 stiger 0,2 prosent, tyske DAX 0,6 prosent og franske CAC 40 0,9 prosent.

Trump fikk «vakkert brev»

Handelskonflikten mellom USA og Kina fortsetter å stjele overskrifter, og USA har nå iverksatt økningen av tollsatsene fra 10 til 25 prosent som landet har truet med.

Ifølge Bloomberg varsler kinesiske myndigheter et umiddelbart motangrep, men spesifiserer ikke hvordan.

Før fredagens eskapader fortalte Trump om «et vakkert brev» fra Kinas president Xi Jinping, et brev som har gitt fornyet håp om at en avtale mellom landene kan landes.

Tolløkningen sørget uansett for en spennende siste dag med forhandlinger i Washington.

- Det faktum at partene har blitt enige om å fortsatte samtalene fredag gir et glimt av håp om at forholdet mellom de to stormaktene ikke har forverret seg til det ugjenopprettelige. Markedene klamrer seg også til Trumps kommentarer om brevet av Xi Jinping og en forventet telefonsamtale mellom de to lederne, skriver analysesjef Jasper Lawler i London Capital Group i en oppdatering Hegnar.no har fått tilgang til.

Oljepris og handelskrig

USAs tolløkning setter også sitt preg på oljemarkedet, men vedvarende OPEC-regisserte produksjonskutt og USA-sanksjoner mot Iran og Venezuela begrenser nedgangen.

Brent-oljen er fredag ettermiddag marginalt opp til 70,41 dollar fatet, som er opp fra rundt 69,70 dollar ved stengetid i Oslo i går.

WTI-oljen faller 0,2 prosent til 61,58 dollar fatet.

På Oslo Børs steg Equinor én prosent til 183 kroner, mens Aker BP endte opp 1,5 prosent til 256,20 kroner.

DNO hentet seg noe inn etter to dager med kursfall i kjølvannet av kvartalstallene, og klatret 0,5 prosent til 16,55 kroner.

REC-fall i dag også

Fredagens børsoppgang skjedde på bred basis, og blant de 22 mest omsatte var det bare én aksje som falt: REC Silicon fulgte opp gårsdagens fall i kjølvannet av kvartalsrapporten med nye 1,2 prosent til 67,8 øre.

Norwegian, Elkem og Aker Solutions endte også litt ned. Førstnevnte falt 0,4 prosent, de to sistnevnte hhv. 1,5 og 1,2 prosent.

Kongsberg Gruppen var lenge ned, men endte opp 0,3 prosent til 121,40 kroner etter dagens dagens kvartalstall.

Kjell Inge Røkkes Aker økte nettoverdiene med nesten 35 prosent i 1. kvartal, og aksjen steg 0,7 prosent til 526,50 kroner.

Alle dagens tallfremleggere her

Nel hentet seg inn

På den positive siden hentet Nel seg bra inn igjen etter en tung dag i går, og steg 6,9 prosent til 8,55 kroner på dagens tredje høyeste volum.

Selskapet fortalte fredag om en kontrakt for hydrogenbusser i London.

Les også: Nel-sjef Jon-Andre Løkke guider ikke på hvor mye de skal tape

Flere lakseaksjer var i siget på meldinger om betydelig prisoppgang, og særlig Mowi som la på seg 3,5 prosent til 198,50 kroner på dagens nest høyeste volum.

For øvrig i sektoren merker vi oss Bakkafrost og SalMar, opp hhv. 3,4 prosent til 447,20 kroner og 3,4 prosent til 402,50 kroner.

Storebrand fortsatte å hente seg inn etter kvartalstallene tidligere denne uken, og steg nye 0,9 prosent til 68,30 kroner.

Blant tungvekterne tar vi også med at Subsea 7 avanserte 2,1 prosent til 106 kroner på dagens fjerde høyeste volum.

Kraftig soloppgang

Suverent øverst på vinnerlisten finner vi Aega, som spratt opp hele 61,6 prosent til 1,60 kroner på Oslo Axess.

Solparkselskapet kunne torsdag kveld fortelle om en avtale om å selge alle sine solenergianlegg til et datterselskap av Mareccio Energia.

Aksjen har likevel falt en del tilbake fra dagens høyeste på 1,80 kroner.

Kjøpesummen priser Aega til 22,6 millioner euro, tilsvarende 10,6 millioner euro for egenkapitalen, betinget av enkelte justeringer.

Dette tilsvarer igjen 2,10 kroner per Aega-aksje.

Duo i tet etter tall

Blant de nærmeste finner vi to av dagens tallfremleggere.

Goodtech belønnes med 16,3 prosent oppgang til 5,70 kroner etter kraftig resultathopp, mens Otello spratt opp 16,8 prosent til 13,90 kroner selv om inntektene sviktet.

Havyard Group steg enda mer, nærmere bestemt 20,6 prosent til 8,44 kroner.

Norwegian Property markerte seg ved å stige 8,0 prosent til 11,45 kroner, etter at selskapet i går lanserte et tilbakekjøpsprogram med premie.

Rederi til bunns

Taperlisten toppes av Awilco LNG, som ble straffet med 12,8 prosent kursfall til 3,90 kroner etter å ha gått på et milliontap i 1. kvartal.

Nærmest fulgte poLight på minus 5,3 prosent til 16 kroner.

Vi tar også med Navamedic og Zalaris, som gikk tilbake hhv. 5,0 prosent til 16,15 kroner og 4,3 prosent til 24,40 kroner.