Børs og finans

Venter at kontraktsrushet i riggmarkedet vil fortsette

Kontraktstildelingene florererer for riggselskaper som eier oppjekkbare borerigger. Bassøe Offshore venter at rushet vil fortsette.

Jack up rigg. Foto: Rawi Rochanavipart / Shutterstock / NTB scanpix.

Jack up rigg. Foto: Rawi Rochanavipart / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Are  Strandli
20. mai 2019 - 19.43

 «Jack up-kontraktene fortsetter å rulle inn, og utnyttelsesgraden har nådd sitt høyeste nivå siden 2015», skrev riggmeglerhuset Bassøe Offshore i en oppdatering for april.

En måned senere er det ingen tegn til at kontaktsaktiviteten har begynt å avta, snarere tvert imot.

Kontraktstildelingene fortsetter å florere, ifølge meglerhusets mai-oppdatering.

Riggselskaper som EnscoRowan, Noble og Shelf Drilling har alle sikret seg en rekke nye kontrakter bare den seneste måneden.

Oslo-noterte Shelf kunne mandag melde om en treårig kontrakt til den nylig anskaffede riggen «Shelf Drilling Achiever».

«I tillegg til de seneste slutningene, er seks av åtte jack up-rigger som ble tildelt flerårige kontrakter av Qatar Petroleum i tidlig mai fortsatt ikke navngitt, ytterligere 15 jack up-rigger fra de nylige og pågående Pemex-anbudene er enda ikke navngitt, og andre tildelinger i Midtøsten, Vest-Afrika og Sør-Øst-Asia er nært forestående», skriver meglerhuset i oppdateringen.

Utnyttelsesgraden er på rett under 75 prosent, og økende.

Sett bortsett fra dagratene som fortsatt er på lave nivåer - fra 60-90.000 dollar avhengig av rigg og område - har ikke de generelle markedsforholdene vært bedre så langt i syklusen, ifølge Bassøe.

I tillegg til nye kontrakter, er ytterligere tre jack up-rigger nylig solgt til skraping. «Flere vil følge», skriver Bassøe.