Eiendom

22.000 boliger må takseres på 60 dager

150 millioner kroner kan ryke for «byregjeringen».

Marianne Borgen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Foto: NTB Scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
9. mars 2016 - 09.26

For at Oslo kommune skal klare å drive inn 150 millioner kroner i år, må 22.000 boliger som i dag står uten en ligningsverdi takseres, skriver DN.

50 taksører skal gjøre jobben på to måneder, og prosjektleder Irene Tanke innrømmer overfor avisen at tiden er knapp.

Rekker ikke Eiendomsskattekontoret dette, ryker de 150 millionene.

- Boligene mangler ligningsverdi fordi noen nylig har reseksjonert, fordi eier ikke er personlig skattyter og dermed ikke har en boligverdi fra Skatteetaten, eller andre forhold, sier Tanke.

To grupper boligeiere

DN konstaterer at vi får to grupper boligeiere i Oslo: De med en ligningsverdi fra skatteetaten som oppdateres hvert år, og de som takseres av kommunen nå som vil bli stående i ti år.

Gruppeleder i Høyre, Eirik Lae Solberg, reagerer ifølge avisen på at boligeiere med like boliger kan bli behandlet ulikt på grunn av at kommunen må bruke to ulike takseringssystemer.

- Det er all grunn til å stille spørsmål om eiendomsskatten i Oslo blir rettferdig, sier han, og mener de høye kostnadene ved utskriving og inndriving er en unødvendig belastning på Oslos innbyggere.

- Eiendomsskatten vil gi inntekter fra både bolig og næring som Oslo kommer til å ha nytte av i mange år fremover, kontrer finansbyråd Robert Steen fra Ap.