Eiendom

Fjellhyttene blir dyrere de fleste steder, men her faller de i pris

Det blåser en medvind over den norske fjellheimen. Sjekk prisene på de heteste destinasjonene.

Sjusjøen, med Sjusjøen Fjellstue. Foto: Sjusjøen Utvikling.

Sjusjøen, med Sjusjøen Fjellstue. Foto: Sjusjøen Utvikling.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
15. februar 2017 - 11.30

Prisene for fritidsboliger på fjellet har steget 5,5 prosent det siste året, og den typiske fjellhytta koster 1,7 millioner kroner, viser en rapport fra Eiendom Norge.

Fra og med februar 2016 til og med januar 2017 ble 3.463 fjellhytter solgt i Norge.

Dette er 13 prosent flere enn i foregående 12-månedersperiode - og hele 56 prosent flere enn i 2013/14.

De «dyreste» kommunene

Siden store enkeltsalg kan slå voldsomt ut på gjennomsnittpriser der omsetningen er begrenset, rangerer Eiendom Norge de «dyreste» kommunene etter medianprisen (den midterste observasjonen).

Medianprisen på 3,25 millioner kroner i Flå er opp over 21 prosent fra foregående 12-månedersperiode, mens 2,99 millioner kroner i Øyer (Hafjell) tilsvarer et nesten 11 prosent fall der.

Sirdal har opplevd en vekst i medianprisen på 24,5 prosent.

I kommunene Tinn (Gaustablikk) og Nes (Nesbyen) har medianprisen steget hhv. 24 og 20 prosent.

Undersøkelsen viser videre at fjellhytter ved langrennsløyper har steget 4,0 prosent det siste året, mens fjellhytter ved alpinanlegg har klatret 6,3 prosent i pris.

- Neppe solgt så mye før

Målt i antall omsetninger, er Trysil den mest aktive kommunen, med 203 i perioden. Nærmest kommer Ringsaker (Sjusjøen) og Krødsherad/Sigdal (Norefjell) med hhv. 165 og 140 omsetninger.

I Trysil var medianprisen uendret fra foregående 12-månedersperiode.

Ringsaker (Sjusjøen) og Krødsherad/Sigdal (Norefjell) noterte seg for hhv. et prisfall på 7,3 prosent og en prisoppgang på 22 prosent.

- Hyttemeglerne har det siste året gitt tilbakemelding om høy aktivitet og stor etterspørsel etter fjellhytter. Vi forventer at den positive trenden i markedet vil fortsette utover vinteren. Den store økningen i antall omsetninger de siste årene vitner om et sterkt marked for fritidsboliger på fjellet. For landet samlet har det neppe tidligere vært solgt flere fritidsboliger på fjellet enn de siste 12 månedene, sier Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer i en kommentar.

Gjennomsnittlig salgstid (fra første gang hytta ble annonsert) har det siste året sunket fra 113 til 107 dager.

De raskeste salgene skjer i Vestre Slidre (44 dager). Nærmest kommer Øystre Slidre (Beitostølen) med 49 dager og Ringsaker (Sjusjøen) med 61 dager.

Tregest går det i Hemsedal og Bykle (Hovden), med hhv. 250 og 215 dager.

- Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet. Gjennomsnittlig salgstid har gått noe ned, noe som bekrefter det høye aktivitetsnivået som har vært i hyttemarkedet det siste året, sier Dreyer.

Fortsatt under antydning

Antallet usolgte hytter - målt etter antall aktive annonser på Finn.no per 2. februar - er høyest i Sirdal (102). 

Nærmest følger Hol (Geilo) med 85 og Bykle (Hovden) med 76 usolgte hytter.

Vi tar også med Vinje (Rauland/Haukelifjell) og Krødsherad/Sigdal med hhv. 72 og 67 usolgte hytter.

Fritidsboliger på fjellet ble i perioden februar 2013-januar 2014 solgt i snitt 4,3 prosent under prisantydning.

Siden har trenden vært fallende, og i perioden februar 2016-januar 2017 ble fjellhytter solgt i snitt 0,9 prosent under antydning.

- Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris noe under prisantydningen, noe som er normalt i hyttemarkedet. Det er fortsatt mye å velge i blant fritidsboliger på fjellet, men kjøperne er vesentlig mer aktive enn for bare få år siden, avslutter Dreyer.