Eiendom

Hva gjør boligbyggerne nå?

Meglersjef er spent.

Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
16. mai 2017 - 15.45

Tall fra Boligprodusentenes Forening viste tidligere i dag at igangsetting og salg av nye boliger falt kraftig i april.

Påsken får skylden for fallet, men ser vi årets fire første måneder under ett er igangsettingen likevel opp 16 prosent fra samme periode i fjor.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er spent på hvordan utbyggerne lar seg påvirke av moderasjonen vi har sett i boligprisene de siste månedene.

- Vi vet jo at boligbyggerne er mest aktive, og hiver seg på når prisene stiger. Når vi ser tendenser til en avmatning i prisene, kan det påvirke boligproduksjonen. Vi håper ikke det får veldig effekt, for vi trenger en vedvarende bygging i pressområdene for å oppnå balanse i markedet over tid, sier han til Hegnar.no.

- Gode marginer

Det er håpet, men hva tror du?

- En skal være forsiktig med å tro altfor mye, men er du stor utbygger og ser litt inn i fremtiden, er det all grunn til å påregne en vedvarende urbaniseringstrend og en relativt høy etterspørsel etter nye boliger også i årene fremover, især i storbyområdene. En utbygger selger jo 50-70 prosent på forhånd før byggingen starter, så dette er rimelige trygge investeringer, svarer Geving.

- Og det er ingenting i de fundamentale forholdene - tilbud/etterspørsel, inntekter og rente - som tilsier at det skal bli ulønnsomt å bygge bolig i pressområdene fremover, legger han til.

Han viser videre til at effektive utbyggere har gode marginer.

- Derfor er det all grunn for dem til å fortsette boligutviklingen. Utbyggerne har også store arbeidsstokker, og vi tror de har alt å på vinne holde byggingen i gang. Det er tross alt et langsiktig arbeid de holder på med, sier NEF-direktøren.

Kaldt vann i Oslo

Geving heller imidlertid kaldt vann i blodet på dem som forventer at prisutviklingen i Oslo-markedet skal snu fra positiv til negativ.

- De som opptrer veldig avventende nå, tror jeg er altfor preget av psykologien. Markedet har roet seg, men fra ekstreme nivåer og er fortsatt sterkt. Igangsettingen av nye boliger er veldig høy i forhold til etterspørselen de fleste steder i landet, men i Oslo er vi fortsatt litt på etterskudd. Ja, befolkningsveksten har falt, men vi snakker fortsatt om befolkningsvekst, sier han.

- Samfunnsøkonomisk Analyse øyner balanse i Oslo-markedet mot slutten av 2018, men dette påvirkes av andre faktorer, som kreditt og kjøpekraft. Og når det gjelder kjøpekraft: Det er ingenting som tyder på at den er svekket i Oslo-markedet, føyer Geving til.

Avslutningsvis påpeker NEF-direktøren at Oslo nå begynner å merke effekten av et nyboligsalg som har vært sterkt en stund.

- Nye boliger blir ferdigstilt, og frigjør bruktboliger som folk nå skal selge. Dette faser gradvis høyere volumer inn i bruktmarkedet, men jeg er litt overrasket over at de ikke er større, tatt i betraktning alt snakket om at flere vil selge i Oslo i kjølvannet av boliglånsforskriften, avslutter Geving overfor Hegnar.no.