Eiendom

Avviser boligkrakk - ser flere lyspunkter

Sjeføkonom øyner myk landing.

Vålerenga, Oslo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Vålerenga, Oslo. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
5. desember 2017 - 14.28

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste i dag at boligprisene falt 1,1 prosent i november.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.

Årsveksten på landsbasis er minus 0,5 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 0,5 prosent lavere enn i november 2016.

I oktober var årsveksten positiv med 0,7 prosent.

Dette er første gang siden 2014 at 12-månedersveksten i boligprisene er negativ.

Les også: - Mørketiden er over i boligmarkedet

Avviser boligkrakk

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets understreker at boligprisfallet ikke er over, men at det trolig nærmer seg slutten.

Et boligkrakk avviser han.

- Dagens tall bekrefter vår mistanke om at det var for tidlig å avlyse nedturen i boligmarkedet. Tallene er noe under Norges Banks prognoser, men husk at oktober var på den sterke siden, skriver han i en oppdatering.

Nordea-økonomen forteller at han ser flere tegn på en bedre balanse i markedet.

- Boligprisene i Oslo, der nedturen startet og har vært sterkest, falt mindre enn i landet som helhet. Oslo-prisene var ned 0,5 prosent fra oktober til november, mindre enn de fleste andre større byene, og mindre enn i måneden før. Antallet usolgte boliger har sluttet å stige, og presseoppslagene blir mer positive, fortsetter han.

- Antall solgte boliger holdt seg opp, og økte faktisk. Vår analytiske modell signaliserer at nedturen nærmer seg slutten. Vi forventer at boligprisene faller litt til de neste par månedene, før de stabiliserer seg inn mot 1. kvartal, skriver Olsen.

Les også: - Boligprisfallet er ikke over

- Myk landing

Handelsbanken Capital Markets deler inntrykket av at boligmarkedet går inn for en myk landing.

- Dagens rapport er godt på linje med vårt scenario for en myk landing i boligmarkedet. Som vi skrev i går, har vi sett noen tentative tegn på at priskorreksjonen i Oslo flater ut. Rapporten i dag bekrefter dette ytterligere, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering.

Meglerhusets beregninger viser at boligprisene i Oslo falt moderate 0,3 prosent sesongjustert i november. Til sammenligning falt prisene 1,3 prosent sesongjustert i oktober.

- Vi merker oss også at aktiviteten er høy (i Oslo), og at lageret av usolgte boliger har falt i to måneder på rad. Alt i alt er det grunner til å tro at det meste av nedturen i Oslo er bak oss. Utenfor Oslo viser våre beregninger at over halvparten av fylkene opplevde uendrede eller stigende priser i november, fortsetter Handelsbanken-økonomen.

- Sammenlignet med Norges Bank, har boligprisutviklingen så langt (gjennomsnittlig på landsbasis) vært godt på linje med forventningene. Oppsummert deler vi ikke synet noen har om at boligprisene generelt går mot en lengre nedtur. Den svakt negative prognosen vi har for gjennomsnittsprisene på landsbasis i 2018 følger i stor grad av det negative overhenget fra i år, avslutter Gonsholt Hov.