Eiendom

- Da er det mange som kommer på banen igjen

Etter sammenhengende prisfall siden februar, steg Obos-prisene i Oslo svakt i november. – Kan virke som psykologien vinner over boliglånsforskriften, mener Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Kværnerbyen i Oslo. Foto: Nadia Frantsen/OBOS.

Kværnerbyen i Oslo. Foto: Nadia Frantsen/OBOS.

Artikkel av:  Redaksjonen
3. desember 2017 - 12.24

(Finansavisen): – Det at man får prisvekst i Oslo i november, om enn liten, det er overraskende. Det kan virke som psykologien vinner over boliglånsforskriften, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Finansavisen.

Ifølge statistikk fra Obos var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området på 58.300 kroner i november, 0,2 prosent høyere enn i oktober.

Les også: OBOS-prisene opp igjen

Selv om oppgangen er svak, er det første måned siden februar i år at prisene utvikler seg i pluss, skriver Finansavisen. 

Sammenligner man med november i fjor er prisene nå 6,1 prosent lavere for Obos-tilknyttede bruktboliger i Oslo.

For landet totalt sett sto Obos-prisene helt stille i november. Snitt kvadratmeterpris var på nær 51.500 kroner, som er uendret fra oktober. Går man tilbake til november 2016 er prisene nå 5,8 prosent lavere på landsbasis.

Samtidig kom det fredag statistikk fra Garanti Eiendomsmegling som viste at prisene på borettslagsleiligheter var 1,2 prosent lavere i november sammenlignet med oktober.

– Kommer på banen

Ser man perioden fra toppen i februar og til og med november, er Obos-prisene i Oslo nå ned 10,4 prosent.

Til sammenligning viste prisstatistikken til bransjeorganisasjonen Eiendom Norge at bruktboligprisene i Oslo var ned 10,1 prosent fra toppen i april til utgangen av oktober.

Mens Eiendom Norge baserer seg på en vektet indeksering, er OBOS-prisene basert på gjennomsnittlig kvadratmeterpris. OBOS-sjef Daniel K. Siraj opplyser at Obos-tallene er vektet med antall omsatte boliger i de ulike bydelene siste tre år som andel av totalomsetning. De månedlige tallene vil dermed ikke bli påvirket hvis man én måned har mange salg i en bydel med høy eller lav gjennomsnittlig kvadratmeterpris.

- Prisene holder seg på samme nivå som i foregående måned, men en måned er et altfor kort tidsperspektiv til å trekke noen klare konklusjoner. Vi må vente noen måneder til før vi vet om dette er en vedvarende trend eller om det bare er en kort pust i bakken. Omsetningen er fortsatt på et høyt nivå, faktisk høyere enn i november for et år siden, uttalte Siraj. 

Eiendom Norges statistikk legges først frem tirsdag neste uke, og man får da vite hvordan det totale bruktmarkedet utviklet seg i november.

– Obos-tallene er en tidligindikator. Hvis det forplanter seg og man får en mer positiv utvikling i totalmarkedet i november og desember enn mange hadde trodd, kan det utløse en psykologisk effekt, sier Øye til Finansavisen. 

– Det er endel som har utsatt boligkjøp som følge av boligprisfallet. I det øyeblikket man ser tegn til at prisene stiger igjen, da er det mange som kommer på banen igjen og vil forsøke å kjøpe på bunn, mener Øye.

– Hva tror du Eiendom Norge-tallene vil vise tirsdag?

– Vi har lagt inn minus 1,5 prosent for landet i november, men dette kan tyde på at det blir bedre, kanskje rundt null. Skulle det gå i pluss, vil det kunne utløse en psykologisk effekt. Samtidig er det høy tilbudsside, særlig i Oslo. Men endel av boligene til salgs vil nok heller bli trukket fra markedet, enn at selger gir store priskutt, sier han til Finansavisen.

Les hele saken i lørdagens utgave av Finansavisen.