Eiendom

OECD bekymret for det norske boligmarkedet

OECD mener norsk økonomi går godt til tross for lave oljepriser. Men utviklingen i boligmarkedet bekymrer organisasjonen.

Thomas Heftyes gate 33-37 på Frogner, Oslo. Foto: NTB Scanpix.

Thomas Heftyes gate 33-37 på Frogner, Oslo. Foto: NTB Scanpix.

Artikkel av: NTB
19. desember 2017 - 10.29

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) tegner et positivt bilde av utviklingen i norsk økonomi en i en ny spesialrapport som blir lagt fram i dag.

Organisasjonen er imidlertid tydelig på at Norge må bli mindre avhengig av oljeinntektene om velstandsnivået skal opprettholdes, og den oppfordrer til ytterligere reformer for å diversifisere økonomien i større grad enn i dag.

OECD er også bekymret for det norske boligmarkedet. I rapporten pekes det på at landets pengepolitikk med lav rente for å sikre vekst, har hatt den bieffekten at boligprisene og kredittgjelden i befolkningen har steget betraktelig. I rapporten oppfordres Norge til å forberede en kriseplan for en mulig «hard landing» i bolig- og kredittmarkedet. Dette bør inkludere, om nødvendig, en mulig utsettelse av en planlagt normalisering i pengepolitikken og målrettede grep i skattepolitikken, mener organisasjonen.

OECDs visegeneralsekretær Mari Kiviniemi overleverte rapporten til finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag morgen.

Jensen mener rapporten gir støtte til regjeringens politikk.

– Det er gledelig at OECDs analyser bekrefter at norsk økonomi er i bedring etter oljeprisfallet. Jeg merker meg at OECD deler regjeringens syn på behovet for omstilling i norsk økonomi, sier Jensen i en pressemelding.

(©NTB)