An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Eiendom

Tar grep som vil gjøre boligprisene lettere å tolke

Eiendom Norge varsler justeringer i sin boligprisstatistikk.

Christian Vammervold Dreyer - Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Christian Vammervold Dreyer - Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Artikkel av: Odd Steinar Parr
19. desember 2017 - 11.20

Eiendom Norge varsler tirsdag justeringer i sin boligprisstatistikk i 2018.

I samråd med statistikkprodusenten Eiendomsverdi har Eiendom Norge valgt å justere metoden igjen, siden denne i flere måneder har skapt mindre intuitive forskjeller i prisutviklingen mellom den nasjonale og de regionale indeksene, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

- Mer følsom indeks

Fra og med januar 2018 vil Norges-indeksen være en opp-aggregering av underområdene, noe som gjør at prisutviklingen i regionene og landet under ett vil være lettere å tolke.

Fra endringen i mai 2017 til og med desember 2017 ble den såkalte de-glattingsfaktoren beregnet over to måneder, men fra og med 1. januar 2018 blir den beregnet over en måned.

Dette innebærer ifølge Eiendom Norge en betydelig mer følsom indeks.

- Lavt transaksjonsvolum gjør at indeksene må bearbeides statistisk (glatting og de-glatting) for å vise et så riktig bilde av prisutviklingen som mulig. Dette er særlig tydelig i måneder med lavt transaksjonsvolum som i juli og desember, og vi ber brukerne være oppmerksom på at det er utfordringer knyttet til å lage boligprisstatistikk i nettopp disse månedene, heter det.

Kutter i områder

Å lage månedlig boligprisstatistikk for de 92 områdene som i dag dekkes blir karakterisert som ikke faglig forsvarlig, grunnet det lave transaksjonsvolumet i mange av dem.

Fra og med januar 2018, altså når statistikken slippes 5. februar, vil Eiendom Norge rapportere prisutviklingen i 16 geografiske områder, syv regioner, samt Norge under ett.

Samtidig vil utviklingen i boligtyper (enebolig, delt bolig og leiligheter) rapporteres kun én gang i året.

I tillegg til endringer i metoden, legger Eiendom Norge også om på boligprisstatistikkens historikk, og denne gjøres tilgjengelig i organisasjonen statistikkportal fra 26. januar 2018.