Eiendom

Tar grep som vil gjøre boligprisene lettere å tolke

Eiendom Norge varsler justeringer i sin boligprisstatistikk.

Christian Vammervold Dreyer - Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Christian Vammervold Dreyer - Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen

Artikkel av: Odd Steinar Parr
19. desember 2017 - 11.20

Eiendom Norge varsler tirsdag justeringer i sin boligprisstatistikk i 2018.

I samråd med statistikkprodusenten Eiendomsverdi har Eiendom Norge valgt å justere metoden igjen, siden denne i flere måneder har skapt mindre intuitive forskjeller i prisutviklingen mellom den nasjonale og de regionale indeksene, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

- Mer følsom indeks

Fra og med januar 2018 vil Norges-indeksen være en opp-aggregering av underområdene, noe som gjør at prisutviklingen i regionene og landet under ett vil være lettere å tolke.

Fra endringen i mai 2017 til og med desember 2017 ble den såkalte de-glattingsfaktoren beregnet over to måneder, men fra og med 1. januar 2018 blir den beregnet over en måned.

Dette innebærer ifølge Eiendom Norge en betydelig mer følsom indeks.

- Lavt transaksjonsvolum gjør at indeksene må bearbeides statistisk (glatting og de-glatting) for å vise et så riktig bilde av prisutviklingen som mulig. Dette er særlig tydelig i måneder med lavt transaksjonsvolum som i juli og desember, og vi ber brukerne være oppmerksom på at det er utfordringer knyttet til å lage boligprisstatistikk i nettopp disse månedene, heter det.

Kutter i områder

Å lage månedlig boligprisstatistikk for de 92 områdene som i dag dekkes blir karakterisert som ikke faglig forsvarlig, grunnet det lave transaksjonsvolumet i mange av dem.

Fra og med januar 2018, altså når statistikken slippes 5. februar, vil Eiendom Norge rapportere prisutviklingen i 16 geografiske områder, syv regioner, samt Norge under ett.

Samtidig vil utviklingen i boligtyper (enebolig, delt bolig og leiligheter) rapporteres kun én gang i året.

I tillegg til endringer i metoden, legger Eiendom Norge også om på boligprisstatistikkens historikk, og denne gjøres tilgjengelig i organisasjonen statistikkportal fra 26. januar 2018.