Eiendom

- Vi har ikke sett bunnen i boligprisfallet ennå

Men banksjef venter økt pågang etter finansieringsbevis.

Foto: Finansavisen/Magnus Rørvik Skjølberg.

Foto: Finansavisen/Magnus Rørvik Skjølberg.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
4. januar 2018 - 14.25

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste tidligere torsdag at boligprisene falt 1,1 prosent i desember.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.

I Oslo falt prisene 1,0 prosent i desember, mens fallet var på 6,2 prosent i 2017. Det var den svakeste utviklingen i landet.

Boligprisene i Oslo har da falt 11,5 prosent siden toppen i april, mens de for hele landet er ned 6,7 prosent fra toppen.

Statistikken blir tema når Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer gjester HegnarTV i dag klokken 15:30.

- Tydelig skifte

John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge, mener prisutviklingen i desember stemmer godt overens med bildet som har preget store deler av 2017.

- Det har skjedd et tydelig skifte i boligmarkedet, med jevnt fallende priser. Vi ser at kundene har vært mer avventende den siste tiden, men desember er også tradisjonelt en stille måned. Vi forventer at pågangen etter finansieringsbevis vil ta seg opp igjen nå i løpet av de første ukene i det nye året, sier han til Hegnar.no.

I en gallup Norstat har gjort på vegne av Nordea, svarer 33 prosent at de tror boligprisene vil falle i 2018.

Se også: Christian V. Dreyer om hvor mye han tror boligprisene vil falle i 2018

- Bunnen ikke nådd

- Dette er et vesentlig skifte fra tilsvarende undersøkelse for ett år siden, og viser at det har skjedd en stor endring i folks forventninger til utviklingen i boligmarkedet. Vi tror at vi ennå ikke har nådd bunnen i prisnedgangen, men at vi kan se en utflating i løpet av våren, fortsetter Sætre.

Han legger ikke skjul på at boliglånsforskriften har lagt en demper på boligmarkedet.

- Og det er særlig grensen på fem ganger inntekten som har hatt effekt. Vi jobber nå mye mer aktivt med hver enkelt kunde for å finne løsninger, slik at man kommer i mål med ønsket om å kjøpe ny bolig, avslutter Nordea-toppen.