Eiendom

DNB Markets avlyser et kraftig boligprisfall

- Denne historien bør være velkjent.

Jeanette Strøm Fjære. Foto: Are Haram/Finansavisen.

Jeanette Strøm Fjære. Foto: Are Haram/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
4. juli 2018 - 14.30

Dagens boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste at boligprisene falt 1,0 prosent i juni.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.

DNB Markets og Nordea Markets øynet på forhånd hhv. 0,5 og 0,8 prosent sesongjustert vekst.

Boligprisene falt i alle områder i Norge i juni, men samtidig var antallet transaksjoner rekordhøyt.

- Antallet registrerte salg er det høyeste vi har målt noensinne, sa Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer på dagens presentasjon.

Les også: Meglersjefens X-faktor: - Folk glemmer det litt

Les også: - Kan bli en rekordsommer

Avlyser et kraftig fall

DNB Markets registrerer at deres egne forventninger lå i overkant.

- En sidelengs utvikling i juni er i tråd med vårt syn om at det seneste oppsvinget i boligprisene bør bli kortvarig, selv om vi hadde ventet en liten, sesongjustert vekst. En økning i tilbudet av nye boliger, renteøkninger fra september og lav befolkningsvekst ventes å dempe prisveksten fremover, men vi ser ikke for oss noe kraftig fall, ettersom makroutsiktene generelt er veldig positive, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering.

- Dagens boligpristall endrer ikke vårt syn om en renteøkning fra Norges Bank i september, legger hun til.

- En velkjent historie

Handelsbanken lot seg ikke overraske av juni-statistikken, gitt signaler fra både eiendomsmeglere og ikke minst OBOS-tallene.

- Mer fundamentalt har vi argumentert for at nylige prisspiralen fra april og mai ikke ville bli forlenget, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en såkalt «fast comment».

Han følger så opp med en kort repetisjon av historien «som burde være velkjent nå»: Ferdigstillelsen av nye boliger stiger, befolkningsveksten faller markant grunnet lavere nettoinnvandring og - viktigere - ligger forventningene på høyere boliglånsrenter.

- De fleste tror at Norges Bank hever styringsrenten i september. Boligprisveksten i juni var noe lavere enn ventet hos Norges Bank, ettersom sentralbankens estimater på kort sikt er nærmere 0,3-0,4 prosent. Lenger frem spår Norges Bank at veksten avtar til 0,1-0,2 prosent på månedsbasis, skriver seniorøkonomen videre.

- Men prognoseavviket i juni var trivielt, siden de månedlige boligpristallene er volatile. Utfallet er at boligprisene har moderert seg, noe som bør bli godt mottatt, avslutter han. 

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.