Eiendom

River pengemaskin - satser 15 milliarder

Lilleakerbyen CC Vest planer. Illustrasjon: Mustad Eiendom.

Lilleakerbyen CC Vest planer. Illustrasjon: Mustad Eiendom.

Artikkel av:  Redaksjonen
8. november 2018 - 11.02

(Finansavisen): - Jeg sover supergodt om nettene og vi er ganske trygge på prosjektet, sier Olav Line, adm. direktør i Mustad Eiendom, til Finansavisen.

Området Mustad Eiendom eier, er over 300 mål mellom Lilleaker og Lysaker, på grensen mellom Oslo og Bærum. Det er omtrent dobbelt så stort som Aker Brygge og Tjuvholmen til sammen.

River CC Vest

Med i planene er også riving av pengemaskinen og kjøpesenteret CC Vest og bygging av nytt senter nærmere kollektivknutepunktet Lysaker. Kjøpesenteret er blant de ti største i Norge, målt etter omsetning.

Ambisjonen til Mustad Eiendom er ifølge avisen å forvandle et litt spredtbygd næringsområde til en småby for 30-40.000 mennesker.

Prosjektet vil binde sammen hele området mellom Lilleaker og Lysaker på begge sider av Lysakerelven. Samtidig vil Lilleakerbyen knytte sammen Oslo og Bærum.

Vil bygge 500.000 kvm.

Planforslaget Mustad Eiendom har kommet med, innebærer bygging av 2.000 boliger og 250.000 kvadratmeter næringsareal i Lilleakerbyen. Totalt er det foreslått 500.000 kvadratmeter areal, ifølge avisen.

Det inkluderer både kontorer, handel, servering, hotell, kinosenter, bibliotek, kulturscene, barnehage, turstier og mye annet. I tillegg ønsker selskapet også å bygge for utdanning, gjerne en høyskole.

Til sammen anslår Line at de vil investere 15 milliarder kroner over en periode på 10-15 år.

- I utgangspunktet er planen at dette skal vi gjøre alene gjennom Mustad Eiendom. Vi mener selv at vi har løfteevne til å ta dette stykkevis og delt. Store deler av prosjektet er også boliger som skal selges. Men vi må analysere om det er behov for samarbeidspartner på et senere tidspunkt, påpeker han overfor avisen.

Ser stort potensial

Ifølge Line, er det rundt to millioner arbeidsreisende til området hvert år. I tillegg har CC Vest et årlig besøk på ca. 2,5 millioner. Kjøpesenteret har en omsetning på 2,2 milliarder kroner i handel og servering, og er senteret i Norge som omsetter mest per kvadratmeter.

- En åpenbar kommersiell mulighet er å knytte sammen fotstrømmene til de som jobber, handler og de andre kultur- og servicetilbudene som planlegges for området, fremhever han overfor avisen.

Starter regulering

Mustad Eiendom er nå i oppstart av reguleringsarbeidet i Bærum og Oslo. Line regner med at reguleringen i beste fall vil ta tre–fire år, slik at tidligst oppstart av prosjektet vil være i 2022–2023.

Reguleringsplanen er den største i Oslo for øyeblikket, ifølge Line, og skjer parallelt med planlegging av Fornebubanen, ny bussterminal på Lysaker og omregulering av E18, skriver avisen.

- Vi venter på godkjent reguleringsplan, men jeg er ganske trygg på at vi kan få til dette. Vi har i vårt planforslag fulgt opp ambisjonene som ligger i de nasjonale, regionale og lokale føringene om å ha fokus på de offentlige rommene og myke trafikanters interesser. Det er også tverrpolitisk enighet om fortetting rundt knutepunktene.