An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Eiendom

Ekspertene spår boligprisene

Det er klokken 11:00 det skjer.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
5. februar 2019 - 08.48

Eiendom Norge legger klokken 11:00 i dag frem sin boligprisstatistikk for januar.

- Mye har vært sagt og skrevet allerede, men kortversjonen er at de sesongjusterte prisene har vært lite endret det siste halvåret; både totalt og for Oslo. Aktiviteten er høy, og en enkel beregning av tilbuds- og etterspørselsbalansen indikerer at prisveksten vil være litt på plussiden gjennom 1. kvartal, i sesongjusterte termer, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i dagens morgenrapport.

- Merk at det er helt normalt med en nominell prisoppgang i starten av året. Det vi sier, er at vi ser rom for at prisene kan stige noe utover normalen; ergo, en moderat sesongjustert oppgang når vi ser første kvartal under ett. Fredagens OBOS-tall støtter også opp under denne forventningen, legger han til.

Sterke OBOS-priser

Statistikken fra OBOS lagt frem sist fredag viste at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 61.615 kroner per kvadratmeter i januar, 3,3 prosent mer enn i desember.

- Prisveksten for brukte boliger er overraskende sterk. Dette er et uttrykk for høy aktivitet og stabil etterspørsel, men kan også være en korreksjon etter en litt svakere utvikling i desember, sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.

På landsbasis steg OBOS-prisene 2,2 prosent, noe som ifølge Handelsbanken er i tråd med en normal nominell oppgang for Eiendom Norge-prisene denne måneden.

OBOS-statistikken er hentet ut fra et mindre antall boligsalg, og avviker normalt noe fra tallene som legges frem senere tirsdag. 

- Desember-tallene våre var litt svakere enn Eiendom Norges tall, og derfor tror jeg vi kommer litt høyere ut i januar - som en korreksjon av at vi lå lavere i desember, sa Siraj til Finansavisen lørdag.

- Et rally skal mye til 

Nordea Markets påpeker i sin morgenrapport at det vanligvis kommer mange boliger ut for salg i januar.

- Klarer markedet å ta unna januar-slippet, i tillegg til det høye nivået av usolgte boliger som allerede er i markedet? Gjennom 2018 holdt iallfall markedet seg overraskende godt oppe. Det var flere boliger til salgs på markedet enn under nedturen i 2017, men samtidig har det vært rekordmange transaksjoner, skriver analytiker Joachim Bernhardsen.

- Etterspørselen har dermed holdt tritt med økende tilbud. I et slikt marked skal det imidlertid mye til før vi ser kraftig prisvekst, og vi har tro på et relativt flatt marked fremover. Det gjelder også dagens januar-tall. Norges Bank venter en sesongjustert økning på 0,1-0,2 prosent på månedsbasis. Får vi et lavere tall, er det verdt å huske den sterke økningen i desember på 0,7 prosent oppgang (sesongjustert), legger han til.