Eiendom

- Helt klart en X-faktor i boligmarkedet

Nytt prispress?

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
5. mars 2019 - 14.04
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Tidligere i dag viste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene steg 0,5 prosent i februar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret.

Boligprisene er nå 3,0 prosent høyere enn for ett år siden, og 12-månedersveksten er dermed litt ned fra januar.

Samtidig stiger omsetningen til stadig nye høyder.

Den høye omsetningen og den lave prisveksten kjennetegner ifølge NEF-direktør Carl O. Geving et boligmarked på sitt aller beste.

X-faktoren

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge deler den oppfatningen.

- Vi er inne i best case-scenariet nå. Tilbudssiden er på et høyt nivå, men så langt har styrken på etterspørselssiden vært såpass god at prisnivået har holdt seg. Tilbudssiden er klart en av X-faktorene i markedet akkurat nå. Det er vanskelig å vite hva som kommer av nye boliger i 2019, men det vi vet er at utbyggerne jobber på spreng for å få det ut, sier han til TDN Direkt.

Les også: Andreassen: Da kan det snu til krakk

Les også: - Både kjøpere og selger har vært vinnere

Lenger frem utelukker ikke Dreyer et prispress i Oslo i 2020 og 2021.

- Det er absolutt ikke utenkelig med et prispress på bakgrunn av få reguleringer (i 2017 og 2018). Samtidig er vi på et prisnivå som er ganske høyt i Oslo, det i seg selv gir en begrensning. Deler av Oslo kan selvsagt bli veldig dyrt, men hvis vi ser på Oslo og omkringliggende områder som helhet, må vi kunne ha mulighet til å bebo alle som faktisk jobber i byen, sier han videre til nyhetsbyrået.

Dreyer er dagens gjest i Økonominyhetene på HegnarTV. Sendingen starter 15:30.

- Går så bra nå

- Med den veksten og urbaniseringen vi har i Oslo-regionen, har vi ikke en regulering som er god nok for å møte den i et lenger perspektiv. Vi får håpe politikerne gasser litt på, legger Dreyer til.

Han ser ifølge TDN Direkt få andre risikoelementer i det norske boligmarkedet enn økt tilbudsside.

- Det går så bra nå i norsk økonomi at de største risikofaktorene er eksterne. Dette svinger fort med tanke på hvem som er president i USA, så vi får se hva neste måned bringer. Det føles veldig langt unna et scenario hvor norsk husholdningsgjeld påvirker boligmarkedet, fortsetter Dreyer. 

Se også: - Det kan vi ta et hvilket som helst veddemål på

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.